Οι 7 απαραίτητες εξετάσεις για κάθε γυναίκα!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(14 ψήφοι)

Θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Θεωρητικά, γιατί στην πράξη δεν έχουμε το χρόνο, τη διάθεση ή ακόμα και τα χρήματα για να κάνουμε το καθιερωμένο τσεκ απ. Ο προληπτικός έλεγχος όμως μπορεί να αποκαλύψει επιβαρυντικούς παράγοντες ή ακόμα και νοσήματα που δεν έχουν δώσει ακόμη συμπτώματα. Oπότε, ας κάνουμε μια προσπάθεια να τον βάλουμε στο πρόγραμμά μας. Σύντομα!

1. Μαστογραφία: Αυτή η εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει έως 40% τη θνησιμότητα σε γυναίκες 40-69 ετών. Ο έλεγχος είναι ετήσιος (από 40 ετών και πάνω) και γίνεται μεταξύ της 4ης και 12ης ημέρας του κύκλου.
Σημείωση: Σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινήσει σε μικρότερη ηλικία σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.

2. Pap-test: Το τεστ ανιχνεύει φλεγμονώδεις, προκαρκινικές ή καρκινικές μικροσκοπικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου, ώστε να γίνει έγκαιρα η κατάλληλη αντιμετώπιση. Σε αυτό πρέπει να υποβάλλονται ετησίως, όλες οι γυναίκες από την αρχή της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Σημείωση: Kλείνετε ραντεβού μετά την 7η ημέρα του κύκλου.

3. Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων: Βοηθά στο να αναδειχθούν προβλήματα, όπως παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, αυξημένο πάχος ενδομητρίου, πολύποδες), των ωοθηκών (πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, όγκοι) και των σαλπίγγων (φλεγμονές, εξωμήτριος κύηση).
Σημείωση: Μπορεί να γίνει εξωτερικά ή διακολπικά.

4. Μέτρηση οστικής πυκνότητας (ΜΟΠ): Ο προληπτικός έλεγχος για την οστεοπόρωση ξεκινά στην εμμηνόπαυση και επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια. Σημείωση: Ενδείκνυται να ξεκινήσει νωρίτερα, εφόσον υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, κάπνισμα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, πρώιμη εμμηνόπαυση και λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη).

5.Έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα: Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ενώ μπορεί να υπάρχει και κληρονομικό ιστορικό. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματικές και η διάγνωσή τους γίνεται σε τυχαίο έλεγχο.

6. Σίδηρος και φερριτίνη ορού: Είναι χρήσιμες εξετάσεις για τις γυναίκες, ειδικότερα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και σε εκείνες που χάνουν σίδηρο με την περίοδο.

7. Αιματολογικές εξετάσεις για σάκχαρο και λιπίδια: Η τακτική παρακολούθηση του σακχάρου είναι απαραίτητη σε γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος (λίπος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς), οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, διαβήτη της κύησης και πολυκυστικές ωοθήκες. Ο λιπιδαιμικός έλεγχος προτείνεται σε γυναίκες με σχετικό οικογενειακό ιστορικό, θυρεοειδοπάθεια, εμμηνόπαυση, αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:

- Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας οι εξετάσεις του check up μπορεί να είναι διαφορετικές από γυναίκα σε γυναίκα, ακόμη και της ίδιας ηλικίας. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν κλείσετε ραντεβού.

- Μερικές εξετάσεις απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία (π.χ. αποφυγή σεξουαλικής επαφής 24 ώρες τουλάχιστον πριν το Pap-test, κλπ). Ζητήστε τις σχετικές οδηγίες.

- Καλό είναι να προγραμματίσετε το check up στο διάστημα από την 7η έως 12η ημέρα του κύκλου σας.

Author

Άννα Κουβαρά

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg