Βάρη ή τρέξιμο για απώλεια βάρους;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Όλοι οι ιατρικοί φορείς συνιστούν ένα πλάνο διατροφικής τροποποίησης και άσκησης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το είδος της άσκησης που είναι ποιο αποτελεσματικό στη μείωση του βάρους οι απόψεις διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να χαθεί λίπος, αλλά και για να προστατευτεί η μυική μάζα από την απώλεια βάρους, πρέπει να σηκωθούμε από τον... καναπέ!

Μια νέα κλινική μελέτη από την Ισπανία αναφέρει ότι το είδος της άσκησης μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από ότι πιστεύαμε.

Άσκηση ή αναψυχή;

Ερευνητές από το Technical University of Madrid and La Paz University Hospital εξέτασαν τον συνδυασμό διατροφής με διαφορετικό τύπο άσκησης (αντοχής/ δύναμης/ συνδυασμό αυτών/ συστάσεις για εβδομαδιαίους στόχους φυσικής δραστηριότητας) στη σύσταση σώματος και το βάρος.

Συμμετείχαν για 22 εβδομάδες, 96 παχύσαρκα άτομα (48 άντρες και 48 γυναίκες), ηλικίας 18-50 ετών. Όλοι ακολούθησαν (εξατομικευμένη) δίαιτα με 30% λιγότερες θερμίδες από όσες έκαιγε ο καθένας τους ανά μέρα.

Επιπλέον, τους ανατέθηκε τυχαία να ακολουθήσουν είτε ένα από τα τρία είδη άσκησης ή τις συστάσεις του American College of Sports Medicine για εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα. Η πρώτη ομάδα έκανε μόνο προπόνηση αντοχής (τρέξιμο, ελλειπτικό ή ποδήλατο), η δεύτερη ομάδα μόνο προπόνηση δύναμης (πιέσεις ώμων, squats, lateral split, front split, κάμψεις δικεφάλων, πιέσεις πάγκου, French press), ενώ η τρίτη ομάδα ένα συνδυασμό αυτών (επιλογή από διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό συν squats, κωπηλατική μηχανή, πιέσεις πάγκου και front split).

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν 3 φορές την εβδομάδα προπόνηση στην ίδια ένταση και για το ίδιο χρονικό διάστημα (51 λεπτά με ένταση 50% με τις εβδομάδες 2-5, 50 λεπτά με ένταση 60% τις εβδομάδες 6-14 και 60 λεπτά με ένταση 60% τιι εβδομάδες 15-22).

Όσοι ακολούθησαν απλά τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας (τέταρτη ομάδα) έκαναν 30-60 λεπτά άσκησης, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, ώστε να φτάσουν ένα σύνολο 200-300 λεπτών μέτριας άσκησης. Επίσης, τους ζητήθηκε να περπατήσουν κι να αφήσουν το αυτοκίνητο, να ανεβαίνουν από τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ και να αυξήσουν την κινητικότητά τους εντός καθημερινότητας.

Ό,τι κάνεις καλό είναι...
Παραδόξως ίσως, τα αποτελέσματα – συμπεριλαμβανομένης σημαντικής μείωσης στο σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος, την περιφέρεια μέσης, το ολικό σωματικό λίπος, αλλά και σημαντικής αύξησης της άλιπης μάζας σώματος – ήταν θετικά για όλες τις ομάδες, ανεξαρτήτως του είδους άσκησης.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οποιαδήποτε μορφής άσκηση – όταν διεκπεραιωθεί τακτικά και συνδυαστεί με εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο – είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την αλλαγή σύστασης σώματος.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Author

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg