Μήπως έχετε χάσει την «ενεργειακή σας ισορροπία»;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας έχουν σημαντικά αυξημένο σωματικό βάρος (και λίπος), κάτι που σημαίνει ότι το σώμα μας έχει ξεπεράσει τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να «εξισορροπήσει» την θερμιδική πρόσληψη με την αντίστοιχη θερμιδική κατανάλωση.

Με άλλα λόγια υπάρχει έντονη δυσκολία στο να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ισορροπία (προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε ημερησίως).

weight maintenance

Τι είναι η ενεργειακή ισορροπία;
Τα βασικά συστατικά της ενεργειακής ισορροπίας περιλαμβάνουν την πρόσληψη ενέργειας, τη δαπάνη ενέργειας και την αποθήκευση της ενέργειας όταν αυτή «περισσεύει». Πιο απλά, όταν η ενέργεια (που μετράται με τις «θερμίδες») που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι ίση με την ενέργεια που δαπανούμε για τις μεταβολικές ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα τότε λέμε ότι υπάρχει «ενεργειακή ισορροπία» και το βάρος μας μένει σταθερό. Σε διαφορετική περίπτωση το βάρος αυξάνεται (θετικό ισοζύγιο ενέργειας) ή μειώνεται (αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας).

Γιατί χάσαμε την ενεργειακή μας ισορροπία;
Φαίνεται ότι η σημαντική αύξηση του βάρους σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού οφείλεται τόσο στην αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη, όσο και στην όλο και περισσότερο περιορισμένη σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, τα δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey του 20122 φανέρωσαν ότι η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη αυξήθηκε κατά 168 θερμίδες για τους άντρες και 335 θερμίδες για τις γυναίκες, από το 1971 ως το 2000. Από την άλλη πλευρά, η ιδιαίτερα μειωμένη άσκηση, αλλά και η περιορισμένη λόγω τεχνολογίας επαγγελματική σωματική δραστηριότητα, μπορεί να εξηγήσει τη σημαντική αύξηση βάρους σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Παρότι είναι θεωρητικά πιθανό να αποφύγει κανείς την αύξηση του βάρους, το γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι το καταφέρνουν, υποδηλώνει ότι σε συνθήκες μειωμένης φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και ενεργειακής δαπάνης και σε μία καθιστική ζωή, όπως στη σημερινή εποχή, το σωματικό βάρος αυξάνεται για να μπορέσει να εξισορροπήσει την υψηλή ενεργειακή πρόσληψη. Με αυτήν την προοπτική, το γεγονός ότι κάποιος γίνεται παχύσαρκος αποτελεί απλά μια «προσαρμογή» στο σύγχρονο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερη διαθεσιμότητα και κατανάλωση φαγητού και σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Και πώς θα την επανακτήσουμε…
Ας θυμόμαστε ότι, το σωματικό βάρος αυξάνεται μόνο όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά, από οποιοδήποτε τρόφιμο ή ρόφημα και αν προέρχονται, είναι περισσότερες από τις θερμίδες που δαπανούμε, μεταξύ άλλων, για τη σωματική μας δραστηριότητα. Για να αποφύγουμε την συνεχόμενη αυξομείωση του βάρους μας, απαιτείται υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής, εκπαίδευση και απόκτηση τεχνικών ελέγχου (π.χ. εύρεση εναλλακτικών λύσεων), ενσωμάτωση των αγαπημένων «πειρασμών» στη διατροφή μας με μέτρο, αλλά και αποδοχή των προσωπικών μας αποφάσεων (π.χ. «δεν το τρώω» ή «μ’ αρέσει να τρώω μικρές ποσότητες που και που»). Εν ολίγοις, στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μπορούν να έχουν θέση όλα τα τρόφιμα και ροφήματα και δεν απαιτείται να δαιμονοποιούμε ή να περιθωριοποιούμε τα.. μισά σχεδόν τρόφιμα και ροφήματα του διαιτολογίου μας αρκεί να φροντίζουμε να «ισορροπούμε» ενεργειακά.

 

Δημήτριος Πέτσιος Msc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κεντρικό Γραφείο: Κηφισίας 235 (Έναντι ΚΑΤ), Κηφισιά
Τηλ: 210-6230231

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Author

Δημήτρης Πέτσιος

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg