Βρείτε το κίνητρο που σας ταιριάζει!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Έχετε νιώσει ότι η δίαιτα που ακολουθείτε δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ; Κάποιες φορές καταθέσουμε τα όπλα και σταματάμε να προσπαθούμε. Ευθύνονται πάντοτε οι έξωθεν πιέσεις; Ίσως, πολύ απλά, μερικές φορές δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε βάρος. Όποια όμως και αν είναι η αιτία, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο.

Δεν σημαίνει ότι οι κόποι σας είναι μάταιοι, ότι θα αποτύχετε οπωσδήποτε. Ακόμη και αν έχετε ξεκινήσει και σταματήσει 100 φορές στο παρελθόν, αυτή τη φορά δεν πρέπει να τερματίσετε με τον ίδιο τρόπο. Φαντάζει λίγο πιο εύκολο να διατηρήσετε το απολεσθέν βάρος, εάν χρησιμοποιήσετε τις όποιες δεξιότητες αποκτήσατε στην – μικρή ή μεγάλη – πορεία, με ειλικρίνεια.

Ανταμείψτε εαυτόν

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον καθ 'όλη τη διάρκεια της απώλειας βάρους, είναι να σας ανταμείψετε με μη διατροφικά «δωράκια», τα οποία θα αναμένετε και όντως θα απολαύσετε. Μπορεί να είναι κάτι απτό (ένα νέο βιβλίο, cd) ή κάτι άυλο (δεν είναι λιγότερο σημαντικό), όπως μικρή εκδρομή. Θέστε μικρούς στόχους – π.χ. ανά απώλεια 2 κιλών – για να ανταμείψετε τον εαυτό σας. Θα αρχίσετε σιγά σιγά να συσχετίζετε την επίτευξή τους με μια ευχάριστη εμπειρία. Μην παρακολουθείτε απλά την αλλαγή ένδειξης της ζυγαριάς: η αυτο-ανταμοιβή θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε την προσπάθεια.

Παρακολουθείτε την πορεία και τις μερίδες σας

Είτε έχετε κρατήσει ένα φύλλο στον υπολογιστή σας ή απλά σημειώνω τα στατιστικά σας σε ένα τετράδιο, το να προσέχετε την πρόοδό σας, θα σας κρατήσει επικεντρωμένους στην προσπάθεια σας. Μπορείτε να παρακολουθείτε το βάρος, τις περιφέρειές σας, ή το Δείκτη Μάζας Σώματος – εναπόκειται σε σας. Παρακολουθώντας την πρόοδό σας, είναι λιγότερο πιθανό να επανέλθετε σε παλιές συνήθειες.

Επιπλέον, εάν κρατάτε ημερολόγιο φαγητού – φυσικής δραστηριότητας, είστε σε θέση να αντιληφθείτε έγκαιρα συνήθειες που παρεκκλίνουν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδράνεια (στην απώλεια) ή αύξηση του σωματικού βάρους. Η προσεκτική καταγραφή επιτρέπει τον εκ του σύνεγγυς έλεγχο του μεγέθους της μερίδας – που θεωρείται το πιο σημαντικό κομμάτι της μακράς διάρκειας διαχείρισης του βάρους. Το σερβίρισμα μεγαλύτερων μερίδων – ακόμα και για τα υγιεινά τρόφιμα – μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της μακροπρόθεσμης επιτυχίας απώλεια βάρους με την ενδεχόμενη αποτυχία. Η διατήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον έλεγχο του τι τρώτε.

Ελέγξετε το Συναισθηματικό Φαγητό

Για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με οποιαδήποτε συναισθηματική διατροφική συνήθεια, ανοίγοντας ορισμένα σημαντικά ζητήματα: Έχετε υπερφαγία, όταν είσαι θυμωμένος; Αναζητάτε επιδόρπιο όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι; Χρησιμοποιείτε φαγητό για να ανακουφίσετε το άγχος ή την απογοήτευση;

Το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσετε ουσιαστικά ό,τι σας προκαλεί συναισθηματικό φαγητό. Αν δεν διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα, θα δυσκολεύεστε πάντα να ελέγξετε το βάρους σας.

Προετοιμαστείτε για τις αντίθετες προτροπές

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που σας ενθαρρύνουν να... παρεκτραπείτε διατροφικά «για μια φορά». Αυτό δεν είναι πραγματικά πρόβλημα, μέχρι που «αυτή η μια φορά» να αρχίσει να επαναλαμβάνεται, ξανά και ξανά. Εάν κάθε φορά που θα δείτε κάποιον, «ξεφεύγετε» μετά από παρότρυνσή του, θα πρέπει να ορίσετε εσείς τις αποστάσεις και να κάνετε μια σοβαρή συνομιλία, για τις προσπάθειες προς απώλεια βάρους. Η πίεση που ασκείται δεν τελειώνει όταν μεγαλώνουμε: είναι πάντα παρουσία φίλων και οικογένειας. Σχεδιάστε μη τροφικές δραστηριότητες με τους αγαπημένους τους και προσπαθήστε σκληρά να αντισταθείτε στον πειρασμό, όταν είστε σε περιβάλλον όπου τα τρόφιμα είναι μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων.

Είναι και θέμα υγείας

Η πλειοψηφία των ατόμων προσπαθούν να χάσουν βάρος, για εμφανισιακούς λόγους. Μόνο το 35%, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα, φαίνεται ότι το κάνουν για την υγεία τους. Λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο μεγάλες επιπτώσεις έχει στην υγεία μια μέτρια απώλεια βάρους, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το ζήτημα είναι οι αλλαγές αυτές να γίνουν κανόνας. Η ικανοποίηση για την απώλεια βάρους, σταδιακά θα καταλαγιάσει. Η χαρά για τα και την ρούχα σε νέα ντουλάπα σας θα αρχίσει να ξεθωριάζει. Όταν για να διατηρήσουμε τις νέες διατροφικές συνήθειες και την άσκηση, δεν αρκεί μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη, σκεφτείτε τους πολλούς κίνδυνους (για την υγεία) της παχυσαρκίας. Διατηρώντας χαμηλότερο βάρος, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο και με λιγότερα ιατρικά προβλήματα. Το να φορέσετε λοιπόν ρούχα μικρότερα κατά ένα μέγεθος, είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα: μια ευτυχέστερη και υγιέστερη ζωή είναι η απόλυτη ανταμοιβή.

Δημήτριος Πέτσιος Msc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Κεντρικό Γραφείο: Κηφισίας 235 (Έναντι ΚΑΤ), Κηφισιά
Τηλ: 210-6230231

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Author

Δημήτρης Πέτσιος

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg