Σεξ... πολύτιμο για ψυχική υγεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική επαφή είναι πιο πολύτιμη από ότι φανταζόμαστε, για την ψυχική υγεία. Ενώ ταυτόχρονα οι αρνητικές επιδράσεις της απουσίας της σεξουαλικής δραστηριότητας στην υγεία του ανθρώπου είναι πολλαπλές.

Γι' αυτό άλλωστε υποστηρίζεται, ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να ταυτιστεί με την ικανοποίηση των πιο στοιχειωδών ενστίκτων της αυτοσυντήρησης του ατόμου, δηλαδή την ικανοποίηση της πείνας και της δίψας.

Η σεξουαλική επαφή αν και είναι αδάμαστη κατά βάθος, συνδέεται τόσο με τις ψυχολογικές τάσεις όσο και με την σωματική κατάσταση του ατόμου. Γι' αυτό οι θετικές επιδράσεις του σεξ στην συνολική ψυχική υγεία εντοπίζονται σε πολλαπλά επίπεδα.

Η ερωτική πράξη, με την κλασική έννοια της σεξουαλικής επαφής είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία χαλαρώνει και αναζωογονεί παράλληλα το σώμα και το πνεύμα.

Επιπλέον, η συχνή σεξουαλική επαφή έχει σαν συνέπεια, εκτός από τη βελτίωση της ερωτικής ζωής, και τη μείωση ή ακόμα και την ίαση τόσο του άγχους όσο και της κατάθλιψης.

Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει όσο τίποτα άλλο την ψυχική υγεία. Αφού αναμφίβολα ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και αυτό καθιστά το άτομο πιο ικανό να διαχειριστεί, να εξωτερικεύσει και γενικά να εκφράσει τα συναισθήματα του.

Ταυτόχρονα επιδρά όμως και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης του ατόμου, καθώς μειώνει σημαντικά τα ποσοστά της κατάθλιψης, των νευρωτικών (π.χ. άγχος) αλλά και των ψυχωτικών (π.χ. ψευδαισθήσεις) διαταραχών.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τα υγιή και ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν συχνά σεξ. Μέσα από αυτό φαίνεται ότι δυναμώνει η σχέση και αυξάνει η ικανοποίηση που εισπράττουν από αυτή.

Εύλογα, θα αναρωτηθεί κανείς αν έχουν όλες οι μορφές σεξ τα ίδια αποτελέσματα.

Λοιπόν, η απάντηση είναι όχι!

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα οφέλη του σεξ τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την κολπική διείσδυση και τον οργασμό που ακολουθεί. Όλες οι υπόλοιπες σεξουαλικές δραστηριότητες (όπως είναι για παράδειγμα: ο αυνανισμός, η πρωκτική επαφή, ο στοματικός έρωτας κλπ) δεν αποδεικνύεται να έχουν σταθερή θετική επίδραση στην συνολική ψυχική υγεία του ατόμου, παρά μόνο πρόσκαιρη.

Η σεξουαλική δραστηριότητα λοιπόν, δρα ευεργετικά σε σωματικό και κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Ουσιαστικά, είναι αδύνατον να μην συνδέσουμε το σεξ με την ομαλή ψυχική ζωή του ατόμου, αφού είναι η μοναδική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού που ξεπερνά το ίδιο το άτομο. Η σωστή ενημέρωση βοηθάει να κάνουμε όλοι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο και τη βελτίωση της σεξουαλικής τους υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως καλύτερο σεξ σημαίνει καλύτερη ψυχική υγεία!

 

Ζωγραφιά Αντωνιάδου MSc, υπ.PhD,

Ψυχαναλύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

www.zografia-andoniadou.gr 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Τηλ.: 697-1939249

Author

Ζωγραφιά Αντωνιάδου

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg