Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Όσες μελέτες έχουν γίνει γύρω από το θέμα, έχουν καταλήξει στο εξής: άντρες και γυναίκες λένε ψέματα με την ίδια συχνότητα, αλλά διαφέρουν στο... πώς και... το γιατί.

Αμφότεροι προσπαθούν να καλύψουν με μικροψέματα τυχόν εξωτερικές ατέλειές τους (οι άντρες, για παράδειγμα, προσθέτοντας πόντους στο ύψος τους και οι γυναίκες αφαιρώντας κιλά από το βάρος τους), με τη διαφορά όμως ότι οι άντρες υποστηρίζουν με σθένος, σχεδόν μέχρι... τελικής πτώσης, το ψέμα τους, ενώ οι γυναίκες μέχρι να αισθανθούν απλά ασφάλεια.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το ψέμα αποτελεί μια... αντανακλαστική αντίδραση όταν κάνουμε κάποιο λάθος, κινδυνεύουμε να φανούμε ασυνεπείς ή το να πούμε την αλήθεια έρχεται σε σύγκρουση με κάτι άλλο στο οποίο -πιθανότατα μόνο εκείνη τη δεδομένη στιγμή- δίνουμε μεγαλύτερη αξία. Θα μπορούσαμε δε να χρίσουμε τα ψέματα σε δύο κατηγορίες: τα αλτρουιστικά, τα οποία λέγονται για να μην αναστατώσουν ή να μην πληγώσουν τα αισθήματα κάποιου, και τα αυτοεξυπηρετούμενα, τα οποία βοηθούν αυτόν που... τα σκαρφίζεται να αισθάνεται καλύτερα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα λέγονται δύο φορές συχνότερα από τα αλτρουιστικά και από τα δύο φύλα, εκτός όταν οι γυναίκες συζητούν με άλλες γυναίκες •τότε, τα αλτρουιστικά διπλασιάζονται προς χάρη της γυναικείας αλληλεγγύης και φιλίας. Όσον αφορά στα αυτοεξυπηρετούμενα, σε αυτά μπορεί να ενταχθεί ό,τι κάνει μια γυναίκα προκειμένου να «τραβήξει» την προσοχή (από μελαχρινή να γίνει ξανθιά, να προχωρήσει σε αυξητική στήθους ή να «καλύψει» με botox κι άλλες αισθητικές επεμβάσεις τα ηλικιακά σημάδια) που ενώ πρόκειται για σκόπιμες προσπάθειες εξαπάτησης, θεωρούνται αναγκαίες για την κοινωνική επιβίωση αλλά και... την αναπαραγωγή.

Σε μια σχέση, τώρα, τα ψέματα είναι πολλές φορές απαραίτητα για να αποφευχθούν μικροκαυγάδες ή για να αναζωπυρώσουν παραμελημένα συναισθήματα. Για παράδειγμα, το ακριβές ποσό που ξόδεψε μια γυναίκα στο super-market ή το ποτό που ήπιε ένας άντρας με τον «κολλητό» του... παραλείπονται είτε γιατί ο ένας αισθάνεται ενοχικά απέναντι στον εαυτό του και τον άλλο είτε γιατί φοβάται τις επιπτώσεις •φυσιολογική αντίδραση μεν, ένδειξη δε αδυναμίας και ανασφάλειας. Ίδιες ενδείξεις «κουβαλούν» και τα ψέματα που συνοδεύονται από... υπονοούμενα («Συνάντησα χθες τυχαία τον Τάκη και μου είπε ότι δεν έχω αλλάξει καθόλου από τότε που βγαίναμε!») και αποσκοπούν στο να εξάψουμε τη φαντασία του συντρόφου μας, να τον ταρακουνήσουμε, να ξαναδούμε τον πόθο στα μάτια του και -γιατί όχι;- τη ζήλια.

Υπάρχουν, τέλος, άτομα τα οποία έχουν, έτσι κι αλλιώς, διαστρεβλωμένη άποψη για την αλήθεια. Πρόκειται για άτομα βασικά ανώριμα, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που είναι επιρρεπή στο ψέμα ή το χρησιμοποιούν σαν «εύκολη» δικαιολογία. Υπάρχουν, ακόμα, άτομα -από τον ανδρικό κυρίως πληθυσμό- που μεγεθύνουν με τα ψέματα τα ακαδημαϊκά τους προσόντα, τις επαγγελματικές τους ικανότητες και τις επιτυχίες τους, «ανεβάζουν» το κοινωνικοοικονομικό status τους, αυτοδιαφημίζονται •αυτά αντιμετωπίζονται συνήθως από εμάς τις γυναίκες με... επιείκεια. Κατά τους ειδικούς, πάντως, οι άντρες ψευδολογούν και λόγω... αδιαφορία •δε θυμούνται, άρα δεν κάνουν κάτι γιατί, όταν τους το ζήτησε η σύντροφός τους, είπαν «ναι» χωρίς όμως να δώσουν καμία ουσιαστική σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστασιακό και εν γένει το «ανώδυνο» ψέμα είναι, πολλές φορές, αυτό που θέλουμε να ακούσουμε •κι ας ορκιζόμαστε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την «απόλυτη αλήθεια». Μια ευρύτατα διαδεδομένη άποψη, μάλιστα, υποστηρίζει πως, όταν οι γυναίκες ρωτούνται για τον αριθμό των ερωτικών παρτενέρ που είχαν, «καλό» είναι να απαντούν διαιρώντας τον πρώτα με... το μαγικό αριθμό τρία!

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg