Πολιτικός γάμος: Επί της διαδικασίας...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Είναι σχετικά πιο εύκολος, αλλά κι αυτός απαιτεί μια συγκεκριμένη σειρά ενεργειών...

 

1. Κατ' αρχάς, αποφασίστε σε ποιο δημαρχείο θέλετε να τελεστεί ο γάμος, επιλέγοντας μεταξύ του τόπου που διαμένει τώρα ο ένας από τους δύο μελλόνυμφους ή αυτού της κοινής πλέον κατοικίας σας.

2. Ενημερωθείτε για τις πιθανές ημέρες και ώρες τέλεσης γάμων (συνήθως, οι πολιτικοί γίνονται τις εργάσιμες ημέρες και όχι τις Κυριακές ή τις επίσημες αργίες) και «κλείστε» την επιθυμητή ημερομηνία.

3. Τουλάχιστον 15 ημέρες πριν, δώστε προς δημοσίευση την αγγελία του γάμου σας σε μία τοπική εφημερίδα.

4. Προσκομίστε αμφότεροι στους Δήμους όπου ανήκετε από μία ληξιαρχική πράξη γέννησης, καθώς και από μία δήλωση του Ν. 1599/89 όπου θα αναφέρετε τον τόπο κατοικίας σας, θα βεβαιώνετε ότι δεν υφίσταται οποιοδήποτε νομικό κώλυμα και θα δηλώνετε αν πρόκειται για πρώτο ή δεύτερο γάμο •αν πρόκειται για δεύτερο, θα χρειαστείτε και το διαζευκτήριο.

5. Προσκομίστε επίσης αποδεικτικά στοιχεία του τόπου κατοικίας σας (για παράδειγμα, τον τελευταίο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ή της ΔΕΗ) και το φύλλο της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε η αγγελία (με εμφανή την ημερομηνία κυκλοφορίας).

6. Συμπληρώστε αίτηση χορήγησης άδειας γάμου (για την έκδοσή της απαιτούνται κάποιες εργάσιμες μέρες) και, μόλις την παραλάβετε, απευθυνθείτε πλέον στο δημαρχείο όπου θα τελεστεί ο γάμος κι όπου θα καταβάλετε το σχετικό παράβολο (αξίας 15 euro) που θα έχετε προμηθευτεί από την εφορία.

Σημείωση: Ανήμερα του γάμου, είναι απαραίτητο να συνοδεύεστε από δύο μάρτυρες οι οποίοι θα πρέπει να είναι Έλληνες υπήκοοι, ενήλικες, και να φέρουν μαζί τις ταυτότητές τους.

Λεπτομέρειες με σημασία

• Ο πολιτικός γάμος τελείται από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας ή το νόμιμο αναπληρωτή τους ή, μετά από σχετική αίτηση, από το δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας της επιλογής σας.

• Ο χώρος της τελετής (που μπορεί αν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός, στο γραφείο του δημάρχου ή στο πνευματικό κέντρο της περιοχής) επιτρέπεται να διακοσμηθεί κατάλληλα ενώ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο γάμος μπορεί να γίνει στο σπίτι ενός εκ των δύο μελλόνυμφων ή στην κοινή σας διαμονή. Απαιτείται όμως άδεια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της περιοχής.

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg