Επιστροφή στο… σεξ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αν υπήρχε ένα χαπάκι που θα «κατέβαζε» την αρτηριακή πίεσή σας, θα «τόνωνε» το ανοσοποιητικό σας, σχεδόν θα «εξαφάνιζε» το στρες από τη ζωή σας και θα προωθούσε τη σχέση σας με το σύντροφό σου, δε θα το παίρνατε;

Στην πραγματικότητα, δε σας χρειάζεται κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα. Υπάρχει, βλέπετε, ένας άλλος, πολύ πιο διασκεδαστικός και χωρίς παρενέργειες τρόπος: να κάνετε σεξ! Τότε, γιατί το αποφεύγετε;

Όλα αρχίζουν από την ένταση που προκαλούν οι πολλαπλές υποχρεώσεις •ειδικά όταν η γυναίκα είναι και νοικοκυρά και εργαζόμενη. Προσθέστε σε αυτήν την ένταση που αισθάνεται και μεταφέρει από το γραφείο στο σπίτι ο σύζυγός σας, την γκρίνια της μητέρας του ή τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η δική σας μητέρα, τους λογαριασμούς και τα έκτακτα έξοδα που συνεχώς «ρίχνουν έξω» τον οικογενειακό προϋπολογισμό... προσθέστε επιπλέον δύο μικρά ή μεγάλα παιδιά... και θα απαντήσετε γιατί έχει προ πολλού χαθεί κάθε διάθεση να... δονήσετε το σομιέ! Πρόκειται, εξάλλου, για μια εικόνα τόσο συνηθισμένη, ώστε οι σύμβουλοι σχέσεων να την περιγράφουν συνοπτικά με ένα ακρωνύμιο: DINS, δηλαδή «Dual Income, No Sex» («Διπλό Εισόδημα, Όχι Σεξ»). Και, φυσικά, δεν είναι μόνο οι άντρες που υποφέρουν από αυτήν την κατάσταση...

Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική «Journal of Sex & Marital Therapy», τουλάχιστον το 28% των παντρεμένων ή σε μακροχρόνιες σχέσεις γυναικών, μεταξύ 35-54 ετών, «παρακαλούν» για περισσότερο σεξ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους συντρόφους τους ανέρχεται στο 53%. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι τουλάχιστον τα μισά, σημερινά ζευγάρια αντιμετωπίζουν «σεξουαλικό κενό»!

Το θέμα είναι ότι η καλή πορεία μιας σχέσης συνδέεται άμεσα με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, τα παντρεμένα ζευγάρια (ηλικίας μεταξύ 30-59 ετών) που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «πολύ ευτυχισμένους», κάνουν σεξ 60% συχνότερα από τα υπόλοιπα •κάτι που «μεταφράζεται» σε τουλάχιστον 78 φορές το χρόνο, έναντι μόλις 48! Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: «Όσο περισσότερο σεξ, τόσο περισσότερη ευτυχία ή όσο περισσότερη ευτυχία, τόσο περισσότερο σεξ;» Η απάντηση είναι ότι όλα λειτουργούν αμφίδρομα.

Βρες το... συντομότερο δρόμο!
Έπειτα από μια κουραστική μέρα, είναι απολύτως αποδεκτό οποιοδήποτε σεξουαλικό «όπλο». Για τους περισσότερους άντρες, αλλά και για αρκετές γυναίκες, για παράδειγμα, ένα ερωτικό dvd ή ένα αντίστοιχο περιοδικό μπορούν να «ανεβάσουν» τη σεξουαλική διάθεση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να αισθανθείτε «ανεπαρκής» αν ο σύντροφός σας το «ρίξει» στα πορνό •κάντε το ίδιο, χωρίς καμία ντροπή!

Γίνε περιπετειώδης!
Παραδεχτείτε το: δεν είναι μόνο η έλλειψη χρόνου που σας «κρατά» μακριά •είναι και... η βαρεμάρα! Διαφορετικά, αν... πεθαίνετε να κάνετε σεξ με τον άντρα σας, όλο και θα «ξεκλέβατε» ένα μισάωρο. Αυτό υποστηρίζει και η Esther Perel, συγγραφέας του επίσης best-seller «Mating in captivity: unlocking erotic intelligence», επισημαίνοντας ότι η ποικιλία «σπάει» μεν τη μονοτονία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι για να εξακολουθείτε να θέλετε το σύντροφό σας, πρέπει εκείνος να γνωρίζει και... να εφαρμόζει όλες τις στάσεις του Κάμα Σούτρα. Μπορείτε, από την πλευρά σας, να δοκιμάσετε ό,τι θα σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι συνεχίζετε να είστε σαγηνευτική ή και... άτακτη! Μπορείτε, για παράδειγμα, να «παίξετε» διάφορους ρόλους («Κύριε καθηγητά, νομίζω ότι χρειάζομαι επιπλέον "ιδιαίτερα μαθήματα"»).

Σκέψου σαν... μεσίτης!
Σπίτι, σπίτι, σπίτι... Η αλλαγή «γηπέδου», ωστόσο, μπορεί να σας βοηθήσει ποικιλοτρόπως στο... σκοράρισμα: πρώτον, θα ξεφύγετε για λίγο από την οικιακή ρουτίνα και, δεύτερον, θα δείξετε στον άντρα σας ότι διατηρείτε ακόμα το παλιό, σεξουαλικό προφίλ σας. Όμως, μην περιορίσετε τις επιλογές σας σ' ένα στυλάτο boutique hotel •η Esther Perel υπογραμμίζει ότι θα αισθανθείτε πιο... ριψοκίνδυνη, αλλά και αισθησιακή, αν του «κλείσειτε» ραντεβού σε μια «άσχετη» ώρα της ημέρας, σ' ένα ξενοδοχείο κατηγορίας XXX!

Καθάρισε την ατμόσφαιρα!
Οι διαφωνίες που «σιγοβράζουν», οι υποχωρήσεις κι οι συμβιβασμοί που άθελά σας έχετε αναγκαστεί να κάνετε στο πέρασμα των χρόνων είναι, πολλές φορές, η αληθινή αιτία για το σβήσιμο της ερωτικής φλόγας. Τα ζευγάρια που συνηθίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τα οικονομικά τους προβλήματα, την ανατροφή των παιδιών, την εξέλιξη της επαγγελματικής καριέρας τους, τα όσα καθένας ήθελε να γίνει και δεν έγινε, έχουν μπει σ' ένα δρόμο που δύσκολα έχει γυρισμό... Ποιος θέλει, εξάλλου, να αγκαλιάζει κάποιον που «κουβαλά» τόσο θυμό; Η μόνη λύση είναι να βρείτε και ν' ανοίξετε γέφυρες επικοινωνίας, ελπίζοντας ότι ο σύντροφός σας θα ανταποκριθεί. «Ο έρωτας, η αγάπη, το πάθος "ξαναφουντώνουν" όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ακούγονται και καταλαβαίνονται», υποστηρίζει ο Δρ. Kenneth Paul Rosenberg, βοηθός καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell, στην πόλη της Νέας Υόρκης. Κι αν δεν καταφέρετε να λύσετε όλες τις διαφορές σας, τουλάχιστον θα «περάσετε» σε μια κατάσταση «ανακωχής» που θα σας επιτρέψει να χαρίσετε ο ένας στον άλλο την πολυπόθητη ευχαρίστηση.

Απλά... κάνε το!
Υπάρχουν τέσσερα στάδια στο σεξ, σύμφωνα με τους σεξολόγους: της επιθυμίας, της διέγερσης, του οργασμού και της... επιστροφής στους φυσικούς ρυθμούς. «Σε πολλά άτομα, ωστόσο, το πρώτο και το δεύτερο στάδιο μπορούν να λειτουργήσουν και αντίστροφα», επισημαίνει η Michele Weiner-Davis, παρακινώντας σας, ασχέτως αν έχετε διάθεση ή όχι, να αφήνεστε στα ερωτικά αγγίγματα του συντρόφου σας. Τα νεύρα που συνδέονται με τη σεξουαλική ευχαρίστηση πιθανότατα έτσι θα διεγερθούν, οπότε και η ερωτική σας επιθυμία θα αφυπνιστεί.

Εξασκήσου... εις διπλούν!
Οι ευχάριστες δραστηριότητες μπορούν να φέρουν πιο κοντά ένα ζευγάρι •κι αν μιας ώρας πεζοπορία ή μια παρτίδα τένις μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ευχάριστα, μπορείτε κάλλιστα να μεταφέρετε την ευχαρίστηση και στο κρεβάτι! Ακόμα και το να αρχίσετε να πηγαίνετε μαζί στο γυμναστήριο, σε τακτική βάση, θα ενδυναμώσει τη σχέση σας, ωστόσο, η γιόγκα θεωρείται ο πιο δυνατός «βοηθός» •δεν είναι τυχαίο ότι, πολλά κέντρα, προσφέρουν μαθήματα γιόγκα για δύο τα οποία ξεκινούν με το να καθίσετε οκλαδόν, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο κατευθείαν στα μάτια. «Οι στάσεις της γιόγκα "ανοίγουν" -κάνουν, δηλαδή, πιο διαλλακτικό- το πνεύμα και το σώμα», εξηγεί η αμερικανίδα θεραπεύτρια Becky Jeffers, συνεργάτιδα του North Shore Ουρογυναικολογικού Κέντρου του Ιλινόις. Άλλες στάσεις περιλαμβάνουν την κλίση του ενός προς τον άλλο, έτσι που να αισθάνεσαι πάνω σου το δέρμα, αλλά και το βάρος του συντρόφου σου, ή ακόμα και να τυλίγεις τα πόδια του, κοιτάζοντας τον πάντοτε στα μάτια, γύρω από το σώμα του.

Αγγιχτείτε!
«Η σεξουαλική συμπεριφορά δεν προϋποθέτει απαραίτητα την ύπαρξη επαφής», υποστηρίζει η Δρ. Stacy Tessier Lindau, διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ενός προγράμματος σεξουαλικής ιατρικής για γυναίκες με καρκίνο. Στο πλαίσιο έρευνάς της, ανακάλυψε ότι πολλά ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να συνευρίσκονται σεξουαλικά για ιατρικούς λόγους, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο να αγγίζουν ο ένας τον άλλο, να κρατιούνται χεράκι-χεράκι, να φιλιούνται και να κάθονται αγκαλιά πολλές ώρες. Αυτή, όμως, η συμπεριφορά είναι εξίσου απαραίτητη και για τα υγιή ζευγάρια. Πρόσφατη μελέτη του Σεξολογικού Ινστιτούτου Ερευνών Kinsey, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, που διεξήχθη ανάμεσα σε ζευγάρια τα οποία είχαν συμπληρώσει μαζί, κατά μέσο όρο, 25 χρόνια, έδειξε ότι το σεξ αποτελούσε μεν βασικό παράγοντα της σχέσης τους, αλλά εξίσου βασικά -κυρίως για τους άντρες- ήταν τα φιλιά και τα χάδια. Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Julia Heiman, δεν εξηγεί ακριβώς το γιατί, οι ψυχολόγοι όμως σημειώνουν ότι καθένας αισθάνεται επιθυμητός «μέσα» από ένα ερωτικό άγγιγμα.

 

photography:pinterest.com

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg