4 τρόποι να αντιμετωπίσεις την (σκληρή) πραγματικότητα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Ο κόσμος απέχει πολύ από το να είναι «…αγγελικά πλασμένος». Η απογοήτευση, ο θυμός ακόμα και η λύπη μας απομακρύνουν από την συνειδητοποίηση της αλήθειας. Οι ειδικοί μας έχουν –ακόμα και αφορά- χωρίσει σε 4 βασικές ομάδες κατανόησης της πραγματικότητας. Βρες σε ποια ανήκεις και τι μπορείς να κάνεις…

1. Άρνηση

Επιλέγουμε να αγνοήσουμε τις αλλαγές που έρχονται και συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας, σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Είναι ένας βαθιά ριζωμένος μηχανισμός αυτοπροστασίας από το έντονο στρες. Ακόμα και αν κάποιες φορές εκείνοι που επιλέγουν αυτό τον τρόπο σε… βγάζουν από τα ρούχα σου (με την κακή έννοια), οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι είναι μια απολύτως κατανοητή επιλογή, η οποία αποδίδει για ένα μικρό διάστημα. Όμως, τα προβλήματα παραμένουν και η αλήθεια κάποια στιγμή μας χτυπάει την πόρτα και δεν μπορούμε παρά να ανοίξουμε.

Δες το αλλιώς: Mην αλλάζεις κανάλι, μην αποφεύγεις τι συζητήσεις που δημιουργούν άγχος, αλλά επίλεξε πολύ προσεκτικά τα άτομα με τα οποία συζητάς. Φρόντισε να είναι ήπια και λογικά. Όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα και με χιούμορ. Αυτοί θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια σχετικά ανώδυνη μετάβαση από την άρνηση στην σταδιακή μετάβαση προ την πραγματικότητα. Όποια και αν είναι αυτή.

2. Αναγνώριση – χωρίς δράση

Το βλέπουμε το πρόβλημα, το… μυρίζουμε, αλλά πιστεύουμε ότι με έναν «μαγικό» τρόπο όλα θα πάνε καλύτερα πριν χρειαστεί να κάνουμε κάτι εμείς. Και αυτό είναι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, μια συνηθισμένη και δικαιολογημένη επιλογή. Όταν δεν παίρνουμε κάποια απόφαση έχουμε την ψευδαίσθηση των χιλιάδων επιλογών. Δεν έχει σημασία ου δεν επιλέγουμε κάποια. Στο μυαλό μας φτάνει που δεν χάνουμε την (εγωιστική) αισιοδοξία ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Όχι από φόβο, όπως η πρώτη ομάδα, αλλά από απάθεια αφήνουμε την απόφαση σε άλλους.
Δες το αλλιώς: Πριν ακόμα δεις την μεγάλη εικόνα (δηλ. τα θέματα που αφορούν όλους μας) προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα μικρότερα, προσωπικά σου προβλήματα. Εφόσον γνωρίζεις ποια είναι, κάνε ένα μικρό βήμα κάθε φορά στο να τα λύσεις μόνη σου. Με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα βγεις από την απάθεια και θα χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου.

3. Αντιμετώπιση (των συμπτωμάτων)
Αυτή η ομάδα ζει με μια ψευδαίσθηση ότι όχι μόνο βλέπει με θάρρος αλλά αντιμετωπίζει κιόλας το πρόβλημα επειδή προσπαθεί να βρει λύση για τα συμπτώματα (τα αποτελέσματα) το προβλήματος. Όσοι ανήκουμε σε αυτό το γκρουπ χωριζόμαστε επίσης σε 2 υποομάδες. Εκείνους που είναι σίγουροι ότι, αυτό που κάνουν έχει αποτέλεσμα και σε εκείνους που μέσα τους γνωρίζουν καλά ότι μπαλώνουν ένα λάστιχο που χάνει από χίλιες πλευρές νερό.

Δες το αλλιώς: Έχεις φτάσει που έχεις φτάσει μέχρι εδώ. Κάνε ένα βήμα παραπάνω για να αντιμετωπίσεις τον πραγματικό… δράκο. Προσοχή, όμως. Όχι βιαστικά! Χρειάζεται χρόνος να κατανοήσεις το πραγματικό πρόβλημα και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζονται επώδυνες αλλαγές μέσα σου και μετά απέναντι στο θέμα. Αυτό είναι που πρέπει να αποδεχθείς πρώτα από όλα.

4. Αντιμετώπιση κατά μέτωπο

Θα σε στεναχωρήσω αλλά σε αυτή την ομάδα ανήκει περίπου το 2% των ανθρώπων που πήραν μέρος στις έρευνες των ειδικών. Από την άλλη, το αισιόδοξο είναι ότι όλη η 3η ομάδα είναι μόνο ένα βήμα μακριά από το να μπει στην 4η. Άρα, θα γίνουμε περισσότεροι. Και, η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότεροι γύρω μα φωνάζουν με υστερία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με κορώνες και καταφανή ψέματα, με διάθεση να μας «τουμπάρουν» και όχι να μας πείσουν με τα ορθά επιχειρήματά τους, όλο και περισσότεροι από μας θα αισθανόμαστε την εσωτερική ανάγκη να δούμε πραγματικά το τέρας στα μάτια και να το αντιμετωπίσουμε.

Δες το αλλιώς: Εδώ που είσαι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της απόφασης. Είναι δύσκολος, αλλά πάντα σε βγάζει κάπου. Αρκεί να θυμάσαι ότι η αλήθεια δεν σε πάει εκεί που θέλεις εσύ, αλλά εκεί που πηγαίνει εκείνη…

Author

Δώρα Ρουμελιώτη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg