Τα παιδία παίζει!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Από τα εκατομμύρια παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, διαλέξτε αυτά που βοηθούν το παιδί ν' αναπτυχθεί πολύπλευρα!

Πόσες αξίες μπορεί να περικλείει μια λέξη; Συντονισμό των κινήσεων, πειραματισμό, καλλιέργεια της νοημοσύνης, ανάπτυξη της προσωπικότητας, κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών •αυτές κι ακόμα περισσότερες «κρύβονται» σε ένα σωστά επιλεγμένο παιχνίδι!

Από 0 έως 4 μηνών: Τις πρώτες 30 μέρες της ζωής του, το μωρό δε χρειάζεται παιχνίδια παρά μόνο χάδια κι αγκαλιά. Από το δεύτερο μήνα, όμως, αρχίζει να διακρίνει τους ήχους, οπότε δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε ασφαλή αντικείμενα που... κουδουνίζουν. Στον τρίτο μήνα, αρχίζει ν' απολαμβάνει τα «παιχνίδια κούνιας» (προτιμήστε όσα έχουν ζωηρά χρώματα και πρωτότυπα σχήματα, παίζουν μελωδίες κι αποτελούνται από διάφορα υλικά), ενώ από τον τέταρτο μπορεί πλέον να πιάνει κάθε παιχνίδι που ανταποκρίνεται στα... μέτρα του •αποφύγετε τα χνουδωτά.

Από 4 έως 8 μηνών: Τα μουσικά παιχνίδια, όπως και τα πρώτα παιχνίδια αφής θεωρούνται ιδανικά γι' αυτό το διάστημα που το μωράκι σας μεγάλωσε λίγο και ξαπλώνει στο ριλάξ. Σ' αυτή τη φάση κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες μπάλες •κατάλληλες είναι οι πάνινες, μαλακές μπάλες που έχουν στο εσωτερικό τους κουδουνάκια ενώ, μόλις αρχίσει να κάθεται, γεμίστε το περιβάλλον του με επίσης πάνινα ζωάκια, κούκλες, αυτοκινητάκια κτλ.

Από 8 έως 12 μηνών: Βιβλία που δε σκίζονται, με έντονες εικόνες που προσελκύουν το ενδιαφέρον του, πλαστικοί κύβοι και πυραμίδες σε στυλ... Μπάμπουσκα θεωρούνται, γι' αυτή την ηλικία, οι καλύτεροι παιδικοί σύντροφοι. Εξαιρετικές είναι, επίσης, οι κουβερτούλες δραστηριοτήτων με ήχους, καθρεφτάκια και υφασμάτινα κομμάτια που εξασκούν τις αισθήσεις ενώ, μόλις το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει, θα ξετρελαθεί με τ' αυτοκινητάκια που... τα πατάς και φεύγουν, τα παιχνίδια που... σέρνονται ή που -ακόμα καλύτερα- αλλάζουν μορφή.

Από 12 έως 18 μηνών: Στα πρώτα του βήματα, το μικρούλι σας δοκιμάζει όλους του τους μυς! Ένα ποδηλατάκι με «μπαστούνι», ένα ζωάκι με ρόδες κι οποιοδήποτε είδος «περπατούρας», θα το βοηθήσουν λοιπόν να αναπτύξει την κινητική του δραστηριότητα και να μάθει να ισορροπεί. Όσον αφορά την ολοένα αυξανόμενη περιέργειά του, η απάντηση βρίσκεται ξανά στους κάθε λογής κύβους και τις ειδικές εκδόσεις (από πλαστικό, πανί ή σκληρό χαρτί). Ακόμα: ένας πάγκος-εργαλειοθήκη και το πρώτο του τηλέφωνο θα το κρατήσουν μακριά από τα ντουλάπια σας.

Από 18 έως 24 μηνών: Στην ηλικία αυτή κάνει την εμφάνισή της η δεύτερη -μετά την άσκηση- μορφή παιχνιδιού, που ακολουθεί μάλιστα το παιδί σ' όλη την προσχολική ηλικία του: το συμβολικό παιχνίδι. Χαρίστε του, λοιπόν, αντικείμενα με τα οποία θ' αναπαριστά τις «ενήλικες» ασχολίες, όπως και μη τοξικές πλαστελίνες. Τη φαντασία του θα την εκφράσει επιπλέον με χαρτιά και μαρκαδόρους, ενώ θα χαρεί ακούγοντας παραμυθάκια σ' ένα παιδικό κασετόφωνο το οποίο θα μπορεί να χειριστεί. Αυτή την περίοδο έχει, όμως, ανάγκη κι από ένα χνουδωτό σύμμαχο!

Από 24 έως 36 μηνών: Τα παιχνίδια που ενισχύουν τις νοητικές λειτουργίες του είναι απαραίτητα από δω και στο εξής! Ιδιαίτερα μετά τους 30 μήνες, μπορεί πια να τοποθετηθεί μαζί αντικείμενα που μοιάζουν μεταξύ τους και να συναρμολογεί παζλ κατάλληλα για την ηλικία του. Από τα δυόμισι χρόνια του και μετά, μη διστάσετε να του δώσετε ένα ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες άκρες ώστε να αρχίσει να ασχολείται με τη χειροτεχνική, ενώ ιδανικό δώρο θεωρούνται τα ευκολόπαιχτα μουσικά όργανα (για παράδειγμα, μαράκες, μεταλλόφωνο, τύμπανα κι άλλα κρουστά).

Από 3 έως 4 ετών: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να του αγοράσετε το πρώτο «κανονικό» ποδήλατο •εννοείται, με βοηθητικές ρόδες, μέχρι να μάθει να ευσταθεί. Σ' αυτό το στάδιο, πάντως, γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς οι διαφορές των δύο φύλων •με τα κοριτσάκια να προτιμούν τις κούκλες και όλα τα σχετικά... αξεσουάρ, ενώ τα αγοράκια τα σπαθιά, τα όπλα, αλλά και τα παιχνίδια κατασκευής. Μη βιαστείτε ν' αποκλείσετε από το μικρόκοσμό του τα πολεμικά παιχνίδια •όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, το βοηθούν ν' αντιμετωπίσει τις φοβίες του και να εκτονωθεί.

Από 4 έως 6 ετών: Κάθε υλικό μετατρέπεται τώρα στα χεράκια του παιδιού σε κάτι δημιουργικό! Του αρέσουν τα παιχνίδια ρόλων -με πρώτο το θεατρικό, οπότε μπορείτε να «στήσετε» το δικό σας κουκλοθέατρο για να προχωρήσετε, στη συνέχεια, στο γνωστό «γιατρό»- αλλά και τα παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής •γενικότερα, όσα μπορούν ν' απαντήσουν στα δεκάδες «τι, πώς, γιατί»! Αυτή είναι, επίσης, η ηλικία για να ξεκινήσει ένα σπορ ή μια συλλογή ενώ, λίγο πριν το Δημοτικό, μη διστάσετε να του χαρίσετε το πρώτο παιχνίδι-ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άνω των 6 ετών: Τα ηλεκτρονικά βρίσκονται πλέον στην... πρώτη γραμμή •όποιες αντιρρήσεις κι αν έχετε, θυμηθείτε ότι οι «αφορισμοί» αποδεικνύονται συνήθως καταστρεπτικοί! Αντίθετα, μπορείτε να επιλέξετε εσείς μια σειρά από ιστοσελίδες (για παράδειγμα, www.comicspage.com, με όλα τα αγαπημένα του cartoons, www.nasa.gov/kids με παιχνίδια κατευθείαν από το... διάστημα κτλ.) ή cd-rom με την υπογραφή SIEM (www.siem.gr), με ψυχαγωγικό/εκπαιδευτικό υλικό για pc και για mac.

Προσοχή στην... ετικέτα!

Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά παιχνίδια είναι τόσο φανταχτερά που... ξεσηκώνουν κι εμάς τους μεγάλους •όχι μόνο τα παιδιά! Ποια είναι όμως πραγματικά κατάλληλα;
1. Έχουν τη σφραγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), που πιστοποιεί ότι «συμμορφώνονται» με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αποκλείεται η χρήση τοξικών ή άλλων ακατάλληλων υλικών και είναι ασφαλή.
2. Ταιριάζουν στην ηλικία του δικού μας παιδιού •όχι απαραίτητα τη χρονολογική, αλλά τη νοητική.
3. Ανταποκρίνονται στο αν είναι αγοράκι ή κοριτσάκι •γιατί η συνειδητοποίηση του φύλου του δεν έχει διάσταση μόνο ανατομική, αλλά και συναισθηματική.
4. Ανταποκρίνονται, επίσης, στην προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά του, ενθαρρύνουν τη φυσική του τάση για διερεύνηση, του προκαλούν ενδιαφέρον και προσοχή.
5. Παρουσιάζουν ποικιλία ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα, οξύνοντας έτσι την αντίληψή του, ενώ του παρέχουν επιπλέον τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει... όπως φανταστεί!

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg