«Παρακαλώ, όχι άλλα βιβλία!»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Μια καλή ιστορία μπορεί να «προχωρήσει» το παιδί πολύ περισσότερο από όλα μαζί τα σχολικά βοηθήματα!

Το «φαινόμενο» που παρατηρείται, κάθε τέτοια εποχή, στα βιβλιοπωλεία, φαίνεται να αντικατοπτρίζει την αγωνία των Ελλήνων γονιών για... βαθμοθηρία! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι, αντί να στρέψουμε το ενδιαφέρον των παιδιών μας προς τα εξωσχολικά βιβλία, προτιμάμε τις εκδόσεις που επαναλαμβάνουν τη διδακτέα ύλη ή τα «προχωρούν» σε όσα πρόκειται να μάθουν την επόμενη χρονιά, στα σχολεία; Κι όμως, η γλώσσα των -καλών!- παραμυθιών είναι συνήθως πολύ πιο «δυνατή» από κάθε άσκηση γραμματικής –όσο για την αριθμητική, μπορεί να «μεταδοθεί» μέσω της καθημερινής πρακτικής.

Αντί, λοιπόν, να αναγκάσετε το παιδί να περάσει τις μέρες του καλοκαιριού με ακόμα ένα «σχολικό» βιβλίο ανά χείρας, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

● Να το παρακινήσετε να «κρατήσει» ημερολόγιο.

● Να δείτε θεατρικές παραστάσεις και να επισκεφθείτε μαζί ενδιαφέροντα μουσεία.

● Να του χαρίσετε επιτραπέζια παιχνίδια όπως είναι το «Scrabble» ή το «Trivial».

● Να αναζητήσετε εκδόσεις σχετικές με τη γεωγραφία, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που επισκέπτεστε ή καταγωγής σας.

● Να αναζητήσετε, επίσης, ειδικές εκδόσεις για... λιλιπούτειους αναγνώστες που αφορούν στην ελληνική μυθολογία, τις αρχαιολογικές κι επιστημονικές ανακαλύψεις και, γενικά, στα «άγνωστα και περίεργα».

Έτσι κι αλλιώς, πριν αγοράσετε οποιοδήποτε βιβλίο για το παιδί, πρέπει να ακούσετε τη δική του επιλογή! Να σεβαστείτε, δηλαδή, τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες του αλλά και τις ιδιαίτερες κλίσεις του. Στην περίπτωση, πάντως, που θέλετε να βάλετε στη βαλίτσα των διακοπών τουλάχιστον μία έκδοση επαναληπτικών ασκήσεων, καταλήξτε σε εκείνη που δε θεωρεί τη μετάδοση γνώσεων ως... αυτοσκοπό. Κατά την άποψή μας ξεχωρίζει η σειρά «Το νησί των πυροτεχνημάτων» του Ευγένιου Τριβιζά, που συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι και τη φαντασία!

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg