Ματίνα Παγώνη: Έχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η Ματίνα Παγώνη, έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την ενημέρωση και πληροφόρηση του κόσμου για τον κορονοϊό. Πάντοτε ακριβής, χωρίς να μασάει τα λόγια της,  μας πληροφορεί, μσς συμβουλεύει και ενίοτε «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», σχετικά με τα κρούσματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στη χώρα μας. Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αν και πολυάσχολη, καθώς καθημερινά πολιορκείται από τα ΜΜΕ, μίλησε στη δημοσιογράφο Έπη Τρίμη, για τον κορονοϊνό, αλλά και την ανθρώπινη πλευρά της, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Τι σας ώθησε στην ιατρική; Λειτούργησε σαν κίνητρο η καταξίωση ή η προσφορά;
Φυσικά η προσφορά γιατί μου άρεσε σαν επιστήμη, από μικρή ηλικία. Είχα βέβαια και στην οικογένειά μου γιατρούς, οπότε ίσως με επηρέασαν κι’ αυτοί. Αλλά γενικά η ιατρική μου άρεσε σαν επιστήμη, σαν λειτούργημα.
Είστε σε ειρήνη με τον εαυτό σας και ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα σας που παλεύετε να βελτιώσετε;
Δύσκολη ερώτηση (γέλια). Όσες φορές κι αν έχω σκεφτεί, ότι μπορεί με τις επιλογές μου να κάνω και κακό στον εαυτό μου, εγώ έχω αποφασίσει, χωρίς δεύτερη σκέψη, να συνεχίζω να είμαι έτσι όντας ο εαυτός μου.
 Με τον κορονοϊό συνειδητοποιεί ο καθένας από εμάς, το πόσο εύθραυστη είναι η ζωή. Το νιώσατε ποτέ; Κι αν ναι, πώς το διαχειρίζεστε σαν άνθρωπος;

Το έχω νιώσει από τότε που ήμουν φοιτήτρια, που ήρθα σε επαφή πρώτα με αρρώστους και, στη συνέχεια, με νεκρούς. Είδαμε τι σημαίνει θάνατος και διαπίστωσα ότι οι δύο λέξεις-έννοιες  ζωή- θάνατος, είναι θέμα δευτερολέπτων, το να φύγεις από τη μία και να πας στην άλλη. Είναι κάτι που το έχω συνειδητοποιήσει το ξέρω και πλέον δε με φοβίζει.

Ποια ήταν η πιο ακραία επιθυμία σας που κλήθηκαν να ικανοποιήσουν οι γύρω σας;

Συνήθως, δεν έχω επιθυμίες από τους γύρω μου. Έχω συνηθίσει να ικανοποιώ πράγματα που θέλω η ίδια για τον εαυτό μου. Συνεπώς,  δεν περιμένω από τους γύρω μου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μου. Δεν το περίμενα ποτέ (γέλια). Επειδή είμαι μοναχοπαίδι, είχα συνηθίσει μόνη μου να ζω, και αυτός είναι ο λόγος που τα διαχειρίζομαι εγώ.

Αγαπάτε τη ρουτίνα και την ήρεμη καθημερινότητα ή έχετε ψυχή έφηβης;

Κοίταξε, γενικά, δεν μπορώ να πω ότι είμαι το ένα, ή το άλλο. Είμαι κάπου στη μέση. Η αλήθεια είναι ότι στη ζωή μου δεν αλλάζω πολλά πράγματα- συνήθειες. Οι παρέες μου είναι οι ίδιες, τα μέρη που πάω είναι τα ίδια, οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι είναι οι ίδιοι. Ίσως φοβάμαι να αλλάξω.

Τι σας προσέφερε ο συνδικαλισμός επαγγελματικά και προσωπικά και πώς μπορέσατε ως γυναίκα να επιβάλετε επιτυχώς την παρουσία σας χωρίς να χάσετε τη θηλυκότητα σας;

Ο συνδικαλισμός μου κόστισε την προσωπική μου ζωή, γιατί όποιος είναι συνδικαλιστής δεν έχει προσωπική ζωή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι όμως μια πολύ μεγάλη εμπειρία που πρέπει, αν μπορεί, ο καθένας μας να τη ζήσει και να πάρει αυτά που πρέπει από αυτόν.

Είχατε τη στήριξη του συζύγου σε αυτό;

«Όχι», ο σύζυγός μου δεν θέλει να ακούει για συνδικαλισμό.

Σε συνέχεια της ως άνω ερώτησης, δεν αποτέλεσε πρόβλημα στο να υπάρχουν τριγμοί στο γάμο;
Όχι, δεν είπε κάτι. Ο καθένας καθορίζει τι θέλει και τι δε θέλει και προχωρά. (γέλια)
 
Νομίζω ότι έχετε πολύ ισχυρή προσωπικότητα και μάλλον εσείς επιβάλετε το τι «παίζει» στο σπίτι…

Κοίταξε, έχω μάθει στη ζωή μου να κάνω τις επιλογές μου, να μη φοβάμαι να τις πω και να ξεκαθαρίζω τα πράγματα από την αρχή, ώστε να μην έχω προβλήματα στο μέλλον. Όμως, αυτό έχει το ανάλογο κόστος.

Για πολλούς, εσείς και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είστε οι κακοί που παραλύουν την οικονομία. Δεχτήκατε ποτέ απειλές από αρνητές των μέτρων;

Εγώ δεν έχω σχέση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, είναι φίλοι μου αρκετοί που είναι στην επιτροπή. Εγώ ως Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ οφείλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι μεγάλο το κόστος και το ξέρω. Αλλά εγώ δεν μπορώ να αλλάξω και θα προχωρήσω έτσι. Ναι, έχω δεχτεί απειλές.

Πιστεύετε πως ανοίγει για ψυχολογικούς λόγους η αγορά και οι κλάδοι που ήταν κλειστοί;

Η αγορά ανοίγει και για οικονομικούς κυρίως λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς, προκειμένου να υπάρχει  μια ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι επιβάλλεται να  ανοίγει για οικονομικούς λόγους. Οι άνθρωποι ήταν με κλειστά τα μαγαζιά τόσους μήνες, υπέφεραν, έχουν να πληρώσουν δόσεις, πάρα πολλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία της χώρας, όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι στα καλύτερά της, επομένως θα πρέπει να βοηθηθεί και να ανοίξουν τα καταστήματα, από τη στιγμή που η παράθεση είναι ελεγχόμενη και δεν πιέζεται το σύστημα υγείας.

Πρόσφατα ακούσαμε για τη σεξουαλική παρενόχληση της Μπεκατώρου. Υπήρχαν περιστατικά που γνωρίζετε στον κλάδο σας αντίστοιχα;

Εγώ, δεν γνωρίζω για τον κλάδο μας. Αυτά, είναι τραγικά γεγονότα και ειλικρινά ποτέ δε μου άρεσε να τα συζητάω. Είναι θέματα πολύ σοβαρά, τραγικά και δε θα ήθελα με τίποτα να συμβαίνουν στο γυναικείο πληθυσμό. Μπράβο της, όμως, που βγήκε και τα είπε.

Τα εμβόλια mRNA και ιού μεταφορέα δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Πώς μπορούμε να ξέρουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα πως σε βάθος χρόνου δεν αλλάζουν το DNA ή μακροπρόθεσμα δεν έχουν παρενέργειες;

Από τα επιστημονικά δεδομένα από χώρες της Ευρώπης και την Αμερική, δε μας αποδεικνύουν προς το παρόν τίποτα και δεν μπορούμε να μιλήσουμε πάνω σε αυτό το θέμα. Μελλοντικά, κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να αλλάξει. Αυτό, θα το δούμε μέσα από τις επιστημονικές μελέτες. 

Άρα δηλαδή εσείς συστήνετε στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο.

Όχι, εννοείται ότι όλοι πρέπει να να εμβολιαστούν, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε τον κορονοϊό  στην άκρη. Δεν θα φύγει, αλλά θα βάλουμε στην άκρη τη νόσο COVID-19 που μας βασανίζει όλους αυτούς τους μήνες.

 Όσοι πέρασαν τη νόσο πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

Μπορούν να περιμένουν ένα τρίμηνο-τετράμηνο, να δουν τι αντισώματα έχουν και μετά να προβούν στον εμβολιασμό.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη θα καλύπτονται από το εμβόλιο;

Προς το παρόν οι μελέτες λένε ότι καλύπτονται. Γίνονται μεταναλήψεις στα εργαστήρια της Βρετανίας και θα έχουμε νεότερα δεδομένα από ό,τι μας λέει η εταιρεία. Αν χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί το εμβόλιο μπορεί να γίνει εντός το πολύ ενός μηνός.

Αν κάποιος εμβολιασμένος αμελήσει να κάνει τη δεύτερη δόση τι θα του συμβεί και πώς θα τον ενημερώσει το εμβολιαστικό κέντρο;

Οι δόσεις πρέπει να γίνουν κανονικά, δεν έχουμε εμπειρία αν δε γίνει κάποια δόση και πιστεύω ότι δε θα συμβεί τίποτα γιατί η πρώτη δόση καλύπτει το 50% μετά από 15 μέρες και η δεύτερη δόση μετά από 10 μέρες καλύπτει το 95%. Εάν τώρα κάποιος δεν κάνει τη δεύτερη δόση, δεν έχουμε δεδομένα επιστημονικά για να απαντήσουμε. Ξέρουμε όμως ότι θα έχει καλυφθεί το 50%.

Η διάρκεια της ανοσίας ποια είναι;

Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα λέμε μέχρι 8 μήνες. Επανεξετάζοντας τις επόμενες μελέτες, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε για ό,τι νεότερο υπάρξει.

Αν και επί του παρόντος είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός μας να εμβολιαστεί, πρακτικά τι θα εισηγηθεί η ιατρική κοινότητα ανά τον κόσμο ώστε να καταστεί υποχρεωτικό;

Υποχρεωτικό δεν μπορεί να καταστεί ποτέ το εμβόλιο. Όμως ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του, τους γύρω του και την οικογένειά του και να εμβολιαστεί. Επίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί πρέπει επειγόντως να εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια της ως άνω ερώτησης, πρακτικά δε θα υπάρξουν περιορισμοί όπως τα ταξίδια, οι κοινωνικές συναναστροφές κλπ;

Υποχρεωτικό δεν μπορεί να καταστεί. Πιστεύω, ότι  άλλες χώρες θα ζητούν το εμβόλιο αν κάποιος θα θέλει να ταξιδέψει.

Πιστεύετε ότι σε έναν εργασιακό χώρο θα είναι αναγκαίο το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Όχι, στο χώρο εργασίας δε νομίζω ότι θα είναι αναγκαίο. Αναγκαίο, όπως είπα και πιο πάνω,  θα είναι στους ανθρώπους που δουλεύουν σε νοσοκομεία, σε χώρους που υπάρχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο, για τον εαυτό τους και για τις οικογένειές τους.

Πιστεύετε ότι αν τα μέτρα ήταν πιο σκληρά πέρυσι το καλοκαίρι, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα;

Καλοκαίρι και σκληρά μέτρα δεν υπάρχουν όπως ξέρετε. Ούτως ή άλλως, οι Έλληνες δεν είμαστε τιθασευμένος λαός.

Διογκώνει η επιστημονική κοινότητα το πρόβλημα του κορονοϊού, ώστε να καλλιεργηθεί ο φόβος και να ελεγχθεί η διασπορά και να εξαφανιστεί ο ιός;

Ο ιός δε θα εξαφανιστεί ποτέ, αυτό να το ξέρετε, εδώ θα υπάρχει. Όμως, όταν έχουμε εμβολιαστεί, όταν έχουμε μέτρα και προσέχουμε, θα μπορούμε να τον βάλουμε στην άκρη ούτως ώστε να  μη μας αλλάζει τη ζωή όπως μας την έχει μεταβάλλει.

 Αν στην Ευρώπη είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμα της Γουχάν, πιστεύετε πως ο ιός θα είχε εξαφανιστεί, ή πρέπει να περάσουν χρόνια εμβολιασμού, ώστε να πάψει να μας απειλεί στην ένταση που έχει τώρα;

Όχι, αν δε γίνουν οι εμβολιασμοί και δε τηρηθούν τα μέτρα. Η Γουχάν πάλι ξεκίνησε να έχει κρούσματα, οπότε δεν μπορούμε να πάρουμε να πάρουμε το παράδειγμα της. Μην ξεχνάτε ότι η νοοτροπία του Έλληνα είναι εντελώς διαφορετική με τη νοοτροπία των λαών αυτών.

Πόσα χρόνια εκτιμάτε ότι θα χρειαστούν για να έχουμε αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού μέσα από το εμβόλιο;

Εγώ πιστεύω πως εάν εμβολιαστούμε όλοι και μέχρι το τέλος Ιουνίου το 60% του πληθυσμού, τότε θα έχουμε μια σχετική ανοσία, που σημαίνει ότι θα μπορούμε να έχουμε μείωση των μέτρων.

 Γιατί δεν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά;

Γιατί ακόμη δεν έχουν τελειώσει οι μελέτες για τα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Αυτά όμως δεν μπορούν να είναι φορείς του ιού;

Δεν είναι τόσο πολύ τα παιδιά, γι’ αυτό έχουμε και το περιθώριο αυτό.

Ποια είναι η συμβουλή σας, έτσι ώστε η καθημερινότητά μας να είναι μέσα από τα μέτρα τα οποία προτείνετε, πιο ευχάριστη;

Το θέμα είναι να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, γιατί εκτός από τη νόσο COVID-19, αποδείχθηκε ότι μας σώζουν από τις γρίπες, από λοιμώξεις, οπότε αυτό καλό είναι. Βέβαια οι γυναίκες δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για πολύ, γιατί θα θέλουμε να βάλουμε και κραγιόν (γέλια) . Θέλουμε να επανέλθουμε στα κραγιόν μας (γέλια).

Νομίζετε ότι η πανδημία βοήθησε την ελληνική κοινωνία να γίνει καλύτερη;

Πάρα πολύ. Είναι μια μεγάλη εμπειρία και πήραμε μηνύματα απ’ αυτήν την ιστορία, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει ο καθένας για τον εαυτό του.

Το γεγονός όμως ότι στα λύματα βλέπουμε πάρα πολλά αντικαταθλιπτικά και ψυχοφάρμακα που παίρνει ο κόσμος, τι έχετε να πείτε;

Το περιμέναμε, γιατί υπήρχε μεγάλη πίεση ψυχολογική στον κόσμο και λογικό ήταν να ξεκινήσει τα φάρμακα. Όλοι μας δεν έχουμε τις ίδιες ψυχικές αντοχές. Κάποιοι αντέχουν περισσότερο, κάποιοι λιγότερο.

Υπάρχει μια κίνηση για να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, με διαφορετική ανάδοχη χώρα κάθε φορά. Ποια είναι η άποψή σας;

Φυσικά στην Ελλάδα να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Νομίζω θα είναι πολύ καλό. Αλλά αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις. Δε νομίζω ότι θα δεχτούνε.

Δε νομίζετε να δεχτούνε λόγω της πολιτικής κατάστασης ή  λόγω του κορονοϊού;

Όχι, γιατί σε  κάθε χώρα αρέσει να κάνει τοπικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τόσο για οικονομικούς, όσο και για  άλλους λόγους, οπότε θεωρώ δύσκολο να παρθεί τέτοια απόφαση. Αντιλαμβάνεστε, πως προβολή της χώρας να γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε φορά εκεί.

Θέλω να μου δώσετε μια ευχή για τους αναγνώστες.

Εγώ θέλω να πω το εξής: Να είμαστε όλοι καλά και να είμαστε στη ζωή μας ευτυχισμένοι. Και νομίζω ότι μετά την εμπειρία που έχουμε από τη νόσο του COVID-19, θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι και με τα πιο απλά πράγματα.

Απομαγνητοφώνηση- επιμέλεια: Σαρίκα Μαρία

Πηγή:Newslink.gr

 
 

Author

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg