Ξανθή Ταβουλαρέα: Αξίζει να είμαστε ο εαυτός μας. Ο Αληθινός!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μια γυναίκα χαρισματική, τρυφερή, με πάθος. Η Ξανθή Ταβουλαρέα αυτή τη σεζόν παρουσιάζει δύο τελείως διαφορετικές παραστάσεις, οι οποίες όμως έχουν κοινό πυρήνα την ελευθερία: Υπογράφει την απόδοση και πρωταγωνιστεί στο εμβληματικό έργο του Ρομαίν Ρολλάν «Μαγεμένη Ψυχή» (τις Τετάρτες του Οκτωβρίου στο θέατρο Αλκμήνη), ενώ σκηνοθετεί την βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν παιδική παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα». Μ’ αυτές τις αφορμές, λοιπόν, κλέψαμε λίγο από το χρόνο της κάνοντας μια όμορφη κουβέντα μαζί της.

Το μυθιστόρημα του Ρομαίν Ρολλάν «Μαγεμένη Ψυχή» μεταφέρεται στη σκηνή. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την προσαρμογή αυτού του ογκωδέστατου ομολογουμένως βιβλίου σε θεατρική παράσταση;

Όπως είπατε, είναι πάρα πολλές οι σελίδες του μυθιστορήματος, χιλιάδες, μέσα από τις οποίες ακολουθούμε την Αννέτα Ριβιερ στην ιστορία της ζωής της. Μια ζωή ανάμεσα σε δύο πολέμους, με σχέσεις εκρηκτικές και σκέψεις που φιλοσοφούν γύρω από τις έννοιες της ελευθερίας, της αγάπης, του Όλου... Έπρεπε, λοιπόν, να απομονωθεί το κομμάτι που θα παρουσιάζαμε. Να βρω ποιο ήταν το σημείο που εξυπηρετούσε τον δικό μου στόχο: Να μιλήσω για την ελευθερία στη σκέψη. Αφού επιλέχτηκαν συγκεκριμένα γεγονότα, έπρεπε να δεθούν έτσι ώστε να φαίνεται ως μια ιστορία με συνέχεια, με ροή. Βέβαια, να πω εδώ, ότι αυτό (η ιστορία της ζωής της Αννέτας) είναι μόνο το πρόσχημα για να μιλήσουμε για την ελευθερία, μέσα από τον υπέροχο λόγο του Ρομαίν Ρολλάν. Είναι ξεκάθαρα μια παράσταση που υπηρετεί το κείμενο. Αυτό και μόνο. Στόχος είναι η σκέψη.

Οι δύο κεντρικές ηρωίδες η Αννέτα και η Συλβί μοιάζουν τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Τελικά είναι;

Διφορετικές αλλά αν τις δεις απο λίγο πιο μακριά, η μία δίπλα στην άλλην συμπληρώνονται. Φτιάχνουν έναν ολόκληρο ψυχισμό. Που αγαπάει τη ζωή τη γήινη, βρίσκει τον έρωτα, ανακαλύπτει τη γέννηση, αλλά όλα αυτά μπορεί και τα ανάγει σε ένα πιο υψηλό σημείο από τη γήινη φύση μας. Η Αννέτα μόνη της θα ήταν ένα πνέυμα. Χωρίς τη Συλβί, χωρίς την ύλη, δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μας, δεν θα είχαμε τρόπο να την ακούσουμε να μας μιλάει.

21mageSephia

H Αννέτα Ριβιέρ είναι μια ελεύθερη ψυχή, μαγεμένη. Ποια αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτό το οξύμωρο;

Οξύμωρο είναι όταν το βλέπουμε εδω, στα χαμηλά, στα ανθρώπινα μέτρα. Εάν την ίδια φράση «Ελεύθερη Ψυχή – Μαγεμένη» την τοποθετήσουμε στο χώρο των Ιδεών, αμέσως αντιλαμβανόμαστε την Ουσία της. Χωρίς την διανοητική προσπάθεια, αυτήν που ξεπερνάει το μέτρο, αληθινή Ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει. Και εδώ ερμηνεύονται και τα τελευταία λόγια της Αννέτας: «Δεν διακρίνω πια ανάμεσα στο δικό μου και στο άλλο. Το Μη Εγώ, είναι Εγώ» Αυτή η ένωση με το Όλο, που μέσα από κόπο και Νόηση και Ψυχή επιτυγχάνεται, αυτή μας φέρνει τον Αληθινό Ελεύθερο Εαυτό μας.

Το έργο ρίχνει φως στη γυναικεία χειραφέτηση. Στην ελεύθερη επιλογή, στην ελεύθερη βούληση. Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ακολουθήσει την καρδιά, βαδίζοντας σύμφωνα με τη δική της προσωπική ηθική;

Δεν ήταν και δεν είναι. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα βλέπουμε οι γυναίκες να δυσκολεύονται περισσότερο και σε κάποιες κοινωνίες πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Έχουμε δει την επιστροφή της κάλυψης του προσώπου της γυναίκας, το Άβατο στην θρησκευτική μας συνείδηση, αλλά και μέσα στην καθημερινότητα. Οι γυναίκες που έχουν περάσει συνέντευξη για κάποια εργασία έχουν υποστεί την ερώτηση: Έχετε παιδιά; Θα κάνετε; Ποιός θα τα φυλάει; κλπ κλπ... Το πιο απλό παράδειγμα είναι αυτό για να δούμε ότι ακόμα η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει χρήση ίσων δικαιωμάτων με τον άνδρα.

11magexkok

Τι εύχεστε να πάρει μαζί της φεύγοντας μια γυναίκα που θα έρθει να δει την παράσταση;

Αέρα, Ανάσα, Δύναμη και Σιγουριά. Πως αξίζει να είμαστε ο εαυτός μας. Ο Αληθινός. Κι αν ο Αληθινός μας εαυτός έχει κρυφτεί κάτω από υποχρεώσεις, φόβους, αναμονές, καιρός να τα πετάξουμε όλα και να μείνουμε μόνες μαζί του. Να μας ξαναγνωρίσουμε, να μας αγαπήσουμε και να υποστηρίξουμε πρώτες εμείς τη φύση μας. Όταν όλα γύρω μας καταρρέουν, εμείς να φωνάζουμε όπως η Αννέτα: «ΠΑΤΑΤΡΑΑΑΑΚ! Θα φτιάξω ένα άλλο!»

Εκτός από τη «Μαγεμένη Ψυχή», σκηνοθετείτε και την παιδική παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα». Άλλο ένα έργο που μιλά για ελευθερία. Τελικά, πόσο ελεύθερος είναι ο άνθρωπος σήμερα; Είναι στο χέρι μας η ελευθερία, κόντρα στο ζοφερό κλίμα της εποχής;

Όσο υπάρχει αυτή ερώτηση όχι, δεν είναι στο χέρι μας η ελευθερία. Θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι την στιγμή που θα το δηλώνουμε – κι όχι θα το ρωτάμε. Με όποιο κόστος. Αν και στην απόλυτη έννοια κόστος δεν υπάρχει. Καθώς δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Αυτά είναι καταστάσεις που τις αντιλαμβάνεται ο κατώτερος Νους μας. Αυτός που αναγκάζεται να διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Θέλουμε όμως να μείνουμε εδώ; Μόνο στην καθημερινότητα; Μας αρκεί; Είναι αυτός ο λόγος της Ύπαρξής μας; Ο Ανώτερος Εαυτός μας, αυτός εκεί ψηλά, που επικοινωνεί με την Φαντασία, το Ιδεατό, το Ρέον, αυτός ο Ανώτερος Νους είναι από τη φύση του ελεύθερος. Κι εκεί είναι που φτάνουμε με την μεσολάβηση της Ψυχής. Επικοινωνούμε μαζί του, αν θέλουμε. Και μια που το αναφέρατε, ναι, έτσι και το Αηδόνι μας, το Αληθινό φτάνει ψηλά, είναι Ελέυθερο, έτσι και η Αννέτα ίπταται, υψηρετεί!

Το αηδόνι του Αυτοκράτορα 121

Author

Δώρα Ρουμελιώτη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg