Τα ζώα στην υπηρεσία της... μακροημέρευσης!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Την 1η Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία. Χθες, 4 Οκτωβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Συνδέονται κάπως αυτές οι δύο “γιορτές”; Άρρηκτα, απαντούν γιατροί, ψυχολόγοι κι ερευνητές!

Εξήντα εκατομμύρια γάτες, 53 εκατομμύρια σκύλοι, 24 εκατομμύρια ψάρια, 13 εκατομμύρια πουλιά, 4 εκατομμύρια άλογα και εκατομμύρια άλλα ζώα ζουν μαζί μας, στα σπίτια μας, εκτιμά η Αμερικάνικη Κτηνιατρική Φαρμακευτική Ένωση ·με το 90% των ιδιοκτητών να δηλώνει ότι το κατοικίδιό τους είναι “εξαιρετικά σημαντικό” ή “πολύ σημαντικό” γι' αυτούς και το 79% ότι, πολλές φορές, το κατοικίδιό τους είναι “ο στενότερός σύντροφός τους”! Όσοι θεωρούμε, λοιπόν, ότι οι γονείς μας “παραμεγάλωσαν” για να έχουν στη φροντίδα τους οποιοδήποτε... pet -πάντα ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση, τις προτιμήσεις, τις δυνατότητές τους και τον υπάρχοντα χώρο- ας σκεφτούμε σοβαρά τα οφέλη που έχουν να αποκομίσουν ·ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε ζώα-θεραπευτές!

Η υποβοηθούμενη από ζώα θεραπεία (pet therapy) αποτελεί μια συμπληρωματική μέθοδο θεραπείας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Ερυθρό Σταυρό, το 1940, στις Η.Π.Α., βασιζόμενη στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, με ευεργετικές επιδράσεις τόσο σε οργανικά όσο σε ψυχολογικά προβλήματα.

Ειδικότερα σε σχέση με τα άτομα της τρίτης ηλικίας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ευνοούνται εξίσου εκείνα που παρουσιάζουν σοβαρές κινητικές δυσκολίες, καρδιοπάθειες και χρόνια νοσήματα, όσο ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ ή με κατάθλιψη, άτομα σε πένθος, όπως και τα εσωστρεφή ή μοναχικά ηλικιωμένα άτομα.

Στο pettherapygreece.wordpress.com διαβάζουμε: “Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι ακόμη ζουν στα σπίτια τους και ένα μεγάλο ποσοστό ζουν μόνοι. Το πιο άμεσο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα κατοικίδια σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η συντροφιά! Ένας σκύλος μπορεί να κάνει τον ηλικιωμένο να νιώσει πιο ασφαλής μόνος στο σπίτι και οποιοδήποτε κατοικίδιο μπορεί να προλάβει την αρχή πνευματικής σύγχυσης. Στον απλούστερο βαθμό, το τάισμα ενός κατοικίδιου μπορεί να υπενθυμίσει στον ιδιοκτήτη να ταϊσει και τον εαυτό του. Ένα άλλο σωματικό πλεονέκτημα που συχνά παραβλέπεται, είναι ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να κρατάνε τα σπίτια τους ζεστότερα για το καλό των κατοικίδιών τους από ό,τι θα έκαναν αν έμεναν μόνοι τους, κρατώντας έτσι ζεστούς και τους εαυτούς τους. Ακόμη και ο μικρότερος σε μέγεθος σκύλος χρειάζεται κάποια άσκηση, που θα βεβαιώσει ότι ένας μεγάλος άνθρωπος θα βγει έξω από το σπίτι του τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, βοηθώντας τον να παραμένει ενεργός και δραστήριος!
Οποιοδήποτε κατοικίδιο, όμως, μπορεί να ανοίξει έναν ολόκληρο νέο κόσμο σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο και μπορεί να του προσφέρει νέα όρεξη για ζωή! Ακόμη και το τάισμα ενός πουλιού σε κλουβί βοηθάει στην άσκηση των μυών του ώμου, ενώ η ύπαρξή του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαλάρωσης, όπως και το χάϊδεμα μιας γάτας μειώνει την πίεση και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τους ανθρώπους που είναι καθηλωμένοι σε μια καρέκλα. Επιπλέον, ένα κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων αναπηρίας και καταβολής/εξασθένησης λόγω των γηρατειών με το να αποσπά το μυαλό του ατόμου από τα βάσανά του και μπορεί, επίσης, να προσφέρει μια απόσπαση από την κατάθλιψη και τη θλίψη από την απώλεια κάποιου προσώπου.”

Στην Ελλάδα, από το 2005 (και αρχικά με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου), λειτουργεί το Πρόγραμμα της Αστικής-Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Sapt Hellas (Δράση για τα Αδέσποτα-Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας), το οποίο στηρίζεται στην εθελοντική δράση ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς σε συνανθρώπους τους βοήθεια και στήριξη και που, παράλληλα, δείχνουν συνεχώς την αγάπη τους για τους τετράποδους φίλους μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site που προαναφέραμε, όπως και στο sapt.gr.

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg