Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Θετικά στη ζωή - Όχι στο στίγμα!

 

Αυτό το άγγελμα αναλαμβάνουν φέτος να μεταφέρουν όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση του κοινού για τον ιό HIV.

Η Θετική Φωνή (positivevoice.gr): Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας.
Το Κέντρο Ζωής (kentrozois.gr): Η εθελοντική, μη κυβερνητική οργάνωση που έχει ως στόχο τη συναισθηματική, ψυχολογική, αλλά και πρακτική υποστήριξη των οροθετικών και των ασθενών με AIDS.
Και, τέλος, η Praksis (praksis.gr): Η ανεξάρτητη, επίσης μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργεί,.εφαρμόζει και υλοποιεί προγράμματα ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης, με κύριο στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Αυτοί είναι οι συνδιοργανωτές της σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στο χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι (technopolis-athens.com), με την υποστήριξη του AIDS Healthcare Foundation και υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας.
Επιδιώκοντας την υπεύθυνη ενημέρωση του κόσμου και την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας και της Κοινωνίας γύρω από τα θέματα που αφορούν τον ιό HIV, όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται -είτε έμμεσα είτε άμεσα- στο χώρο αυτό, θα βρίσκονται με ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στηn Τεχνόπολη, όπου θα παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση αφίσας των φοιτητών του εργαστήριου γραφικών τεχνών της ΑΣΚΤ που δημιουργήθηκαν το 2008 και το 2011 για τις ανάγκες της καμπάνιας «Πρώτα Ρώτα» και της καμπάνιας «Ενημέρωση, Προφύλαξη, Εξέταση» αντίστοιχα, του Κέντρου Ζωής και της Praksis.
Στον ίδιο χώρο, και σε συγκεκριμένες ώρες, θα υπάρχουν επίσης DJs, προβολές ταινιών, καθώς και μια συναυλία με γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες τo Σάββατο το βράδυ, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα προηγηθεί συνάντηση διαλόγου με πολιτικούς απ' όλα τα κόμματα, καθώς και η καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο χώρο του Αμφιθεάτρου του 9,84 FM. Με την ολοκλήρωσή της, μέλη και εθελοντές των οργανώσεων θα κατευθυνθούν με πορεία στην πλατεία Μοναστηρακίου όπου, μέσω ενός δρώμενου (Red Ribbon event), θα επιχειρήσουν να στείλουν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης, «Θετικά στη Ζωή-Όχι στο Στίγμα!», όσο το δυνατόν δυνατότερα!

Ένα μήνυμα, πολλοί παραλήπτες

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, η άγνοια που εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού, οδηγεί πολλές φορές ακόμα και τη δικαιοσύνη σε «μέτρα» επηρεασμένα από προκαταλήψεις. Σχετικό παράδειγμα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την ορθότητα της απόλυσης οροθετικού εργαζόμενου «ώστε να διαφυλαχτεί η εργασιακή ειρήνη». Η κοινή εκστρατεία, ωστόσο, της Θετικής Φωνής με τη ΓΣΕΕ είναι σαφής: «Το να εργάζεσαι μαζί με ανθρώπους που ζουν με HIV δεν απειλεί την υγεία σου! Δείξε σεβασμό! Η εργασία είναι δικαίωμα όλων!»
Όλοι θυμόμαστε, επίσης, τη σύλληψη και τη διαπόμπευση της πρώτης οροθετικής ιερόδουλης: ενός 22χρονου κοριτσιού από τη Ρωσία, οι φωτογραφίες του οποίου (και, παρανόμως, όλα τα προσωπικά της δεδομένα) αναρτήθηκαν άμεσα στο site της Ελληνικής Αστυνομίας. «Για την προστασία του κοινωνικού συνόλου», την ίδια τύχη είχαν πολλές ακόμα ιερόδουλες (στην πλειοψηφία τους τοξικοεξαρτημένες και κάποιες από αυτές άστεγες), για τις οποίες «πληροφορηθήκαμε» όχι μόνο τα ονοματεπώνυμά τους, αλλά τα ονόματα των γονέων τους, τις ηλικίες τους, την οικογενειακή τους κατάσταση και τις χώρες καταγωγής τους. Κι αυτά τα παραδείγματα δεν αφορούν μόνο στο ρατσισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ασθενείς, αλλά και στην παραπληροφόρηση σχετικά με τους τρόπους που μεταδίδεται ο ιός.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)*, οι πιθανότητες μόλυνσης με AIDS ανά είδος επαφής με τον ιό είναι:
Μετάγγιση αίματος 90,00%
Ανταλλαγή σύριγγας μεταξύ χρηστών ναρκωτικών 0,67%
Παθητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,50%
Χρήση διαδερμικής βελόνας 0,30%
Παθητική ετεροφυλοφιλική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,10%
Ενεργητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,07%
Ενεργητική ετεροφυλοφιλική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,05%
Παθητική στοματική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,01%
Ενεργητική στοματική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,01%

Νέα, συγκλονιστικά στοιχεία

Παρότι τα περιστατικά με AIDS παρουσιάζουν μια σταθερή μείωση στο χώρο της Ευρώπης από το 2006 μέχρι σήμερα (κυρίως λόγω της χορηγούμενης θεραπείας), στην Ανατολική Ευρώπη ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 113% (!) •η αύξηση αυτή συνδέεται άμεσα με τη χαμηλή κάλυψη προγραμμάτων πρόληψης και χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας.
Στην Ελλάδα, από το 1981 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα έως και τις 31 Οκτωβρίου 2013, διαγνώστηκαν με HIV/AIDS 13.500 άνθρωποι από τους οποίους πάνω από το 80% είναι άντρες και σχεδόν το 65% είναι ηλικίας 25-44 ετών.
Εξάλλου, από το 2010 μέχρι τώρα, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV έχει αυξηθεί σημαντικά: από 5,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν, έφτασε τα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012.
Το φαινόμενο αυτό έχει δύο κύριες αιτίες: τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, κατά τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά, συντονιστή διευθυντή του Γ' Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.
«Λόγω της αποτελεσματικότητας των σύγχρονων φαρμακευτικών θεραπειών, που μειώνουν το ιικό φορτίο σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, έχει περάσει στον κόσμο η αντίληψη ότι το AIDS θεραπεύεται. Έτσι έχουν ατονήσει τα μέτρα προφύλαξης, ακόμα και μεταξύ των φορέων του ιού HIV», λέει ο ίδιος, ενώ υπογραμμίζει ότι «πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί και η στροφή ολοένα περισσότερων νέων στον αλκοολισμό και στη χρήση ουσιών λόγω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να γίνεται κοινή χρήση συριγγών •ευτυχώς, όμως, μόνο στην Αθήνα.»
Σχολιάζοντας, τέλος, τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων -www.keelpno.gr- που επισημαίνει τη σπουδαιότητα της συστηματικής, εκ νέου ενημέρωσης και δράσης σε σχολεία και σε μέρη που συχνάζουν νέοι), ο Δρ. Λαζανάς καταλήγει σε μια πικρή αλήθεια: «Οι χρήστες-φορείς του ιού HIV έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τους άλλους φορείς, με κυριότερη την ελλιπή συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή. Σχεδόν οι μισοί δεν κάνουν καν θεραπεία, γιατί δεν έχουν μόνιμη στέγη ούτε την κοινωνική στήριξη που χρειάζονται για να την τηρήσουν, ενώ από το σύνολο των τοξικομανών-φορέων, επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές υιοθετεί το 25% •στους υπόλοιπους φορείς, η συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή υπερβαίνει το 90%.»
Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι πιο τραγικό: παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πήραν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκαν σημαντικά στα έτη 2011-2012, αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί μόνο στο ένα τρίτο των ανθρώπων που τη χρειάζονται σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στη χώρα μας, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία! Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι, λοιπόν, η επαγρύπνηση και η κοινωνική αλληλεγγύη •με παγκόσμιο σύνθημα «Μηδένισέ το!» Πρόκειται για μια διαδραστική κυρίως καμπάνια, που θα διαρκέσει μέχρι το 2015, σε συνεργασία με απανταχού bloggers οι οποίοι αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα εξής: «Μηδενίστε! Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις, μηδενίστε τους θανάτους από AIDS, μηδενίστε τις διακρίσεις!»

*Υποσημείωση: Τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ανήκουν στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια ομοσπονδιακή υπηρεσία με κύριο σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών μέσω του έλεγχου των ασθενειών. Εστιάζει ιδιαίτερα την προσοχή στις μολυσματικές ασθένειες, στην πρόληψή τους και στις σχετικές εκπαιδευτικές/ενημερωτικές δραστηριότητες, αλλά ερευνά και παρέχει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με μη μολυσματικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Είναι δε ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης των Εθνικών Ινστιτούτων Δημόσιας Υγείας.

 

 

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg