Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «Μην φοβάσαι, έχεις τη δύναμη»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Μία στις τρεις γυναίκες θα κακοποιηθεί με βάση το φύλο της, στη διάρκεια της ζωής της • σκεφτείτε ότι η εκτίμηση αυτή αναφέρεται μόνο στη σωματική βία!

Επιλέξαμε στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, να παραθέσουμε μια «άλλη» άποψη, μαζί με μια σειρά από αμείλικτα στοιχεία: 1 στις 4 Ευρωπαίες έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας (σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας, το 25% των γυναικών έχει χαστουκισθεί ή γρονθοκοπηθεί από το σύντροφό του ενώ, στη Γαλλία, 6 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους σε ανάλογα περιστατικά, κάθε μήνα), την ίδια ώρα που, κατά το FBI, μια γυναίκα κακοποιείται κάθε 15 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ!

Επίσης στις χώρες της Ε.Ε., το 40-50% των γυναικών έχει υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ενώ, στις ΗΠΑ, το 83% των κοριτσιών ηλικίας 12-16 ετών, έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στα δημόσια σχολεία.

Στο ανατολικό τμήμα της Δημοκρατίας του Κονγκό, περισσότερες από 15.000 γυναίκες και κορίτσια βιάσθηκαν το 2009, τόσο από τους αντάρτες όσο και από τα κυβερνητικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα, Ρότζερ Μις, ο οποίος συνυπογράφει ότι «οι γυναίκες σπάνια πολεμούν, όμως, όλο και συχνότερα υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες των πολέμων», σε έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA). Επιπλέον: Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 80% του συνόλου των θυμάτων διεθνούς διακίνησης και εμπορίας (human trafficking), το 98% των υπολογιζόμενων 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που εξωθούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση και το 55% των υπολογιζόμενων 20,9 εκατομμυρίων θυμάτων της αναγκαστικής δουλείας.

Τέλος, περίπου 140 εκατομμύρια κορίτσια έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους και περισσότερα από 64 εκατομμύρια είναι, αυτή τη στιγμή, τα παιδιά-νύφες.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τώρα, κάθε εβδομάδα υπολογίζεται ότι έχουμε ένα θάνατο από κακοποίηση, μία στις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύμα του τωρινού ή του πρώην συντρόφου της, ενώ το 21% των Ελλήνων γνωρίζει κάποιον από το φιλικό ή (και) οικογενειακό περιβάλλον του που έχει υποβάλλει μια γυναίκα σε οποιαδήποτε μορφή οικογενειακής βίας •εννοώντας, ωστόσο, σχεδόν αποκλειστικά τις σωματικές βλάβες ή τη σεξουαλική βιαιοπραγία. Με τη διαφορά ότι -κι ακριβώς εδώ ανάγεται η «άλλη» άποψη- μια γυναίκα κινδυνεύει να μετατραπεί με πολλούς ακόμα τρόπους σε θύμα.

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ περιλαμβάνει τραβήγματα, σπρωξίματα, τσιμπήματα, χτυπήματα με τα χέρια ή αντικείμενα, δαγκώματα, μπουνιές, κλωτσιές, βύθιση σε νερό, εγκαύματα, πυροβολισμούς ή μαχαιρώματα •ακόμα και η απειλή άσκησης των παραπάνω αποτελεί σωματική βία. Στην οποία συγκαταλέγονται επίσης η αναγκαστική χορήγηση αλκοόλ ή ναρκωτικών, η παραμέληση (για παράδειγμα, παροχής επαρκούς τροφής) και η απαγόρευση πρόσβασης ή στέρησης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ περιλαμβάνει οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή χωρίς τη συναίνεση του θύματος •εννοείται ότι ο νόμος δεν εξαιρεί τα άτομα που αδυνατούν να δηλώσουν ότι δε συναινούν, λόγω προβλημάτων υγείας. Ως σεξουαλική βία ορίζονται ακόμα ο βιασμός από σύζυγο, ο βιασμός στη διάρκεια ραντεβού, η σεξουαλική παρενόχληση, ο εξαναγκασμός σε θωπείες, σε παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, σε χρήση σεξουαλικών αντικειμένων ή σε συνεύρεση με τρίτα πρόσωπα και, φυσικά, ο εξαναγκασμός σε πορνεία. Τέλος, σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται και ο τραυματισμός της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης του θύματος μέσω απρεπούς συμπεριφοράς, σχόλια του τύπου «δεν είσαι θερμή» και ψευδείς κατηγορίες περί απιστίας.

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ περιλαμβάνει συστηματική μείωση της προσωπικότητας -άρα, και του αυτοσεβασμού- της γυναίκας, απομάκρυνσης ή απομόνωσή της από το κοινωνικό, φιλικό, συγγενικό ή και επαγγελματικό πλαίσιο, άρνηση στήριξής της σε σημαντικούς τομείς της ζωής της και περιστατικά εκφοβισμού ή τρομοκρατίας. Ψυχολογική βία θεωρείται και η συνεχής, κακοπροαίρετη κριτική, η μη αναγνώριση της αξίας της, τα ρατσιστικά σχόλια, οι φραστικές επιθέσεις, το βρίσιμο, όπως και κάθε περιστατικό εξευτελισμού και ταπείνωσης, ενώ στον όρο συγκαταλέγεται η χρήση σιωπής -για μακρά περίοδο- από το δράστη, όπως και η υποβολή του θύματος σε εκβιασμούς και διλήμματα.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΙΑ περιλαμβάνει αγένεια, υποτιμητική συμπεριφορά, επιθετικότητα, εχθρότητα, συνεχή, αδικαιολόγητη κριτική, διασπορά φημών και αμαύρωση της εικόνας της εργαζόμενης, στην οποία μπορεί επιπλέον να μην παρέχονται τα απαραίτητα μέσα και οι κατάλληλες πηγές για να διεκπεραιώσει τα εργασιακά της καθήκοντα. Εργασιακή βία θεωρείται, επίσης, το να θέτει συνειδητά κάποιος μη ρεαλιστικούς στόχους, να «κλέβει» επαίνους που δεν του ανήκουν, να επηρεάζει τη διαδικασία αξιολόγησης του θύματος λέγοντας ψέματα ή αποκρύπτοντας την αλήθεια, να ενθαρρύνει τους συναδέλφους της να στραφούν εναντίον της, να σαμποτάρει τις προσπάθειές της σε κάθε προσωπικό ή ομαδικό εγχείρημα.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ περιλαμβάνει την οικονομική εξάρτηση του θύματος από το θύτη του, ο οποίος αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση των χρημάτων του νοικοκυριού, αλλά και της εργασίας της γυναίκας ή της προσωπικής της περιουσίας.

Με λίγα λόγια, κακοποιημένη θεωρείται κάθε γυναίκα που υφίσταται κατ' εξακολούθηση σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία... Κακοποιημένη θεωρείται κάθε γυναίκα που «χάνει» τα δικαιώματά της και εξαναγκάζεται από οποιονδήποτε άντρα να ακολουθεί τη δική του πορεία... Ο οποίος άντρας-θύτης πιστεύει στην «ανωτερότητά» του, δε θεωρεί ότι η συμπεριφορά του έχει αρνητικές επιπτώσεις, κατηγορεί τους άλλους για τις πράξεις του και αντιδρά έντονα, υπερασπιζόμενος, προς τα έξω, την εικόνα του καλού οικογενειάρχη και επαγγελματία... Η γυναίκα-θύμα του χρειάζεται άμεση βοήθεια!

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ
● Στη Γραμμή-SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, τηλ. 15900
● Στη Γραμμή-SOS του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, «Δίπλα σου», τηλ. 210 9700814
● Στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ), τηλ. 197 (στο ίδιο τηλέφωνο δίνονται πληροφορίες για τους ξενώνες του Υπουργείου Υγείας).

 

 

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg