Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Ολοκληρώνεται, σε λίγες μέρες, η κατασκευή ενός καθοριστικής σημασίας παρατηρητηρίου πυροπροστασίας του Υμηττού και των απέναντι βουνών!

Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, οι εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, ξεκίνησαν τις εργασίες για την εγκατάσταση του νέου παρατηρητηρίου για εντοπισμό δασικών πυρκαγιών, στην κορυφή του Λόφου Κόρακας, στο Χολαργό.

Η κίνηση αυτή θα κλείσει ένα σημαντικότατο αμυντικό κενό στην αποτελεσματική πυροπροστασία του Υμηττού (πρόκειται για την ιδανικότερη θέση επιτήρησης του δάσους), ενώ θα συμβάλει τα μέγιστα και στον ακριβή εντοπισμό δασικών πυρκαγιών στην Πάρνηθα, το Ποικίλο Όρος και την Πεντέλη, καθώς η θέση δεν επηρεάζεται στην επιτήρηση και των απέναντι βουνών από την απογευματινή αντηλιά, λόγω του χαμηλότερου υψόμετρου της από τις γύρω κορυφογραμμές.

Παρ’όλο που η θέση του νέου παρατηρητηρίου είναι εξαιρετική, με 360ο ορατότητα και η εγκατάσταση του στο συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε επί χρόνια αίτημα της ΔΑΠΑΧΟ, του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Υ.) , του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και του ΣΠΑΥ, η διαδικασία προσέκρουε στην γραφειοκρατία, την έλλειψη πιστώσεων και τη γεωμορφολογία θέσης της, που καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την προώθηση εκεί των υλικών κατασκευής. Ωστόσο, μετά τη φετινή, καταστροφική πυρκαγιά του Υμηττού, η εγκατάσταση του παρατηρητηρίου δεν μπορούσε άλλο να καθυστερεί κι έγινε εφικτή χάρη στην εφευρετικότητα, την εκπαίδευση και το πείσμα των εθελοντών της ΔΑΠΑΧΟ!

Οι εθελοντές, αφού ανέβασαν εκτός δρόμου, σε γωνία 35ο, το πυροσβεστικό όχημα bremach της ομάδας, το χρησιμοποίησαν για να “αγκυρώσουν” ένα αυτοσχέδιο τελεφερίκ που κατασκεύασαν μέχρι το χείλος των απόκρημνων βράχων της κορυφής του Κόρακα. Με αυτό λοιπόν, και με την υποστήριξη των εθελοντών του Βύρωνα, του ΣΕΠΠΒΑΤΥ, της ΕΔΔΚ, του 2ου Συστήματος Προσκόπων Καισαριανής και εφέδρων καταδρομέων που συνέδραμαν στην προσπάθεια, μέσα σε 3 μέρες εναπόθεσαν στην κορυφή όλα τα απαραίτητα υλικά και μηχανήματα, ολοκλήρωσαν την εκσκαφή θεμελίωσης και άρχισαν να στήνουν το παρατηρητήριο!

Να υπογραμμίσουμε ξανά ότι η κατασκευή αυτού του καθοριστικής αξίας για την πυροπροστασία του Υμηττού και των απέναντι βουνών παρατηρητηρίου, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε χάρη στο πείσμα των εθελοντών της ΔΑΠΑΧΟ, την υποστήριξη του ΣΠΑΥ που ενέταξε και χρηματοδότησε το έργο, του Δήμου Παπάγου-Χολαργού που, με την τεχνική του υπηρεσία, έλυσε όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα νομιμότητας, του δασαρχείου Πεντέλης που επέβαλε τη διαδικασία, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αττικής Οδού Α.Ε που διευκόλυνε την πρόσβαση, και τη βοήθεια που με αυταπάρνηση πρόσφεραν οι υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν!

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι η η Δασοπροστασία Δήμου Παπάγου-Χολαργού είναι ο σύμβουλος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου, σε θέματα προστασίας και ανάπτυξης του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται ο Δήμος και της δασικής περιοχής με την οποία συνορεύει. Για τους σκοπούς αυτούς, την επικούρηση και τη συνδρομή στις εμπλεκόμενες κρατικές δυνάμεις ως προς την αντιμετώπιση εκδηλωμένων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμούς πλημμύρες, χιονοπτώσεις κ.α.), αλλά και τη βελτίωση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η ΔΑΠΑΧΟ συγκεντρώνει -σε αποκλειστικά εθελοντική βάση!- άτομα που ενδιαφέρονται για τις δράσεις της, τα εκπαιδεύει συνεχώς και τα συντονίζει, συγκροτεί ομάδες εργασίας για τη μελέτη των περιβαλλοντικών προβλημάτων και συνεργάζεται με άλλες ομάδες ή υπηρεσίες με σκοπούς παραπλήσιους.

ΔΑΠΑΧΟ - Στοιχεία Επικοινωνίας: τηλ. 2106540708 – 6976902092, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Author

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg