Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Animal testing: Πεθαίνοντας για την… ομορφιά

Animal testing: Πεθαίνοντας για την… ομορφιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Παγκόσμια ημέρα ενάντια στα πειράματα με ζώα η σημερινή (24/4) και ενώ φαίνεται η κοινή γνώμη να είναι –θεωρητικά τουλάχιστον- ενάντια σε τέτοιες πρακτικές, το animal testing καλά κρατεί...

Γιατί μας λένε οι επιστήμονες ότι πρέπει να γίνονται πειράματα σε ζώα και τι ρισκάρουμε πραγματικά όταν λέμε όχι; Για να είμαι ειλικρινής, βρισκόμουν σε δίλλημα ως προς το τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα τέτοιο άρθρο. Μόνο τα αρνητικά (διότι συμφωνώ με αυτή την άποψη) ή και τα θετικά, αν υπάρχουν; Η απάντηση που κέρδισε είναι: και τα δύο. Παρόλο που θα διαβάσεις ίδιο αριθμό υπέρ και κατά, στο τέλος το θέμα είναι -για όλους μας- ηθικό. Δεν έχει τόση σημασία αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τους ειδικούς, αλλά με ποιους κώδικες επιλέγεις να ζεις εσύ.

Διάβασε, ζύγισε, διάλεξε...

ΥΠΕΡ
1. Έρευνες για φάρμακα και θεραπείες
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων θέλουν να συνεχίζονται αυτά τα πειράματα είναι το ότι βοηθούν σημαντικά στο να βρεθούν θεραπείες και φάρμακα που βελτιώνουν την υγεία. Τα πειράματα με ζώα βοήθησαν σε ασθένειες όπως, καρκίνος, aids, αντιβιοτικά, εμβόλια, είδη ινσουλίνης και πολλά ακόμα.

2. Ναι στην υγεία, όχι στην ομορφιά
Πολλοί επιστήμονες, με βάση την βοήθεια που παίρνουν για τις έρευνές τους από αυτά τα πειράματα, υποστηρίζουν σθεναρά ότι ακόμα και αν σταματήσουν τέτοιες εφαρμογές στην βιομηχανία ομορφιάς με κανέναν τρόπο δεν είναι ηθικό να σταματήσουν όσα συμμετέχουν –αυστηρά- στην βελτίωση της υγείας.

3. Απαραίτητο πρώτο βήμα
Τόσο στην υγεία, όσο και στην ομορφιά τα πειράματα με ζώα θεωρούνται ως απαραίτητο πρώτο βήμα ασφάλειας, πριν αρχίσουν τα φάρμακα ή θεραπείες και τα σκευάσματα να δίνονται σε ανθρώπους πειραματικά, πριν βγουν στην αγορά.

4. Οι εναλλακτικές μέθοδοι δεν αποδίδουν το ίδιο
Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι τα ζώα (ειδικά τα είδη που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα) είναι πιο κοντά στην λειτουργία ενός ανθρώπινου οργανισμού από οποιαδήποτε εναλλακτική μέθοδο προτείνεται και άρα αυτά τα πειράματα παραμένουν τα πιο «ασφαλή» για τον άνθρωπο.

ΚΑΤΑ
1. Τα ζώα πεθαίνουν ή ζουν σε κακές συνθήκες
Χιλιάδες ζώα πεθαίνουν κατά την διάρκεια των πειραμάτων με φριχτούς πόνους ή εμφανίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και παραμένουν μέσα σε ένα ασφυκτικά μικρό κλουβί μέχρι το τέλος της ζωής τους.

2. Τα περιττά, περισσότερα από τα αναγκαία
Κάθε χρόνο γίνονται πειράματα με αποτέλεσμα τον ανούσιο θάνατο πειραματόζωων για ουσίες που μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ, αλλά μόνο και μόνο για να αποκλειστούν ή να καταγραφούν τα αποτελέσματά τους για καθαρά επιστημονικούς, θεωρητικούς λόγους.

3. Το κόστος είναι υψηλό
Αν προσθέσει κανείς το κόστος των ίδιων των ζώων (υπάρχουν ειδικές εταιρίες οι οποίες αναπαράγουν είδη πειραματόζωων προς πώληση), την τροφή, τη στέγαση, την περίθαλψή τους, αλλά και τους χώρους που χρειάζονται για αυτού του είδους τα πειράματα, τα οποία γίνονται κάποιες φορές το χρόνο, καταλαβαίνει ότι το ποσό είναι τεράστιο.

4. Τα ζώα δεν είναι άνθρωποι
Μερίδα επιστημόνων επιμένουν ότι μπορεί να υπάρχουν ομοιότητες στον οργανισμό κάποιων ζώων με τον άνθρωπο, αλλά δεν παύουν να είναι διαφορετικοί οργανισμοί και μάλιστα το τεστ δεν γίνεται στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά μέσα σε εργαστήριο κάτω από τεράστιο στρες, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρα τα όποια επιστημονικά συμπεράσματα προκύπτουν από αυτές τις μεθόδους.

 

Author

Άννα Κουβαρά

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα