Ανακαλύψεις με σημασία!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς σήμερα και μια καλή αφορμή να σκεφτούμε τη μέγιστη σημασία του πολιτισμού στη χώρα μας, αλλά και σε κάθε σημείο του πλανήτη μας!

ΝΤΟΡΙΤΑ ΛΟΥΚΙΣΣΑ

Σε μια εποχή έντονου νέου θρησκευτικού φανατισμού, όπως αυτή που ζούμε, με τους τζιχαντιστές να καταστρέφουν μνημεία ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας και ομορφιάς στο Ιράκ, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει και ο αντίποδας: υπάρχει σειρά σημαντικών ανακαλύψεων που φέρνουν κάθε χρόνο στο φως επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, και βέβαια και στην Ελλάδα...

Πρώτη και καλύτερη η Αμφίπολη •από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων, σε παγκόσμιο επίπεδο! To ταφικό μνημείο της Αμφίπολης (χρονολογείται από την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) άρχισε να αποκαλύπτεται από τα μέσα του 1950 και έως τη δεκαετία του 1970, από ανασκαφές που είχαν γίνει πάνω στην επιφάνεια του τύμβου από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανακάλυψε ένα σύνολο από λιτούς τάφους από την εποχή του Σιδήρου. Ο χώρος άρχισε να ανασκάπτεται περιμετρικά ξανά το 2012, από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, και αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014.
Μιλάμε για τρεις θαλάμους και συνολικά τέσσερις χώρους, συνυπολογίζοντας την είσοδο και τα σκαλιά προς το εσωτερικό του τάφου, με το μαρμάρινο περίβολο του κυκλικού τύμβου να έχει περίμετρο 497 μέτρα και η έκτασή του να αντιστοιχεί σε περίπου 20 στρέμματα •κάτι που τον καθιστά ως το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες διεθνείς αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014.

Να θυμίσουμε ότι, στον τέταρτο χώρο, βρέθηκε τάφος με οστά τα οποία ανήκουν σε 5 άτομα -καθώς και υπολείμματα απο σκελετό αλόγου- με τους σκελετούς να μην είναι πλήρεις. Όσο για τη συσχέτιση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολυσυζητήθηκε μεν, θεωρείται απίθανη δε από την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ή ανθρωπολογικά δεδομένα που να υποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Στην πλούσια πολιτιστική κληρονομία μας συγκατατέγονται όμως και τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας και τα οποία θεωρούνται από τα σημαντικότερα ευρήματα της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εκτός συνόρων τώρα...

√ Στο νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ, στη Βρετανία, αποκαλύφθηκε το μαγικό, 5.000 ετών υπόγειο τμήμα ενός πολύ ευρύτερου νεολιθικού τοπίου.

√ Ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο, στα ερείπια παλατιού της χαναανιτικής πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, που χρονολογείται στο το 1700 π. Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού.

√ Την αρχαιότερη κεραμική, που κατασκευάστηκε πριν από 19 ως 20 χιλιάδες χρόνια, ισχυρίζονται ότι βρήκαν ερευνητές αγγείων στο σπήλαιο Xianrendong, στην επαρχία Jiangxi, της νοτιανατολικής Κίνας. Έτσι, η άποψη ότι η ανακάλυψη των αγγείων για τη συλλογή, την αποθήκευση και το μαγείρεμα τροφών αποτέλεσε μέρος της Νεολιθικής Επανάστασης πριν από περίπου 10.000 χρόνια, θα πρέπει μάλλον να αναθεωρηθεί...

√ Το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί ποτέ στην Αίγυπτο και χρονολογείται από το 2950 πΧ., έφερε στην επιφάνεια ο αρχαιολόγος Γιάν Τρίσταντ. Ο ίδιος είχε προβληματιστεί πολύ από μια φράση του θρυλικού Γάλλου αιγυπτιολόγου Πιέρ Μοντέ, στο ημερολόγιο των ανασκαφών του, το 1914, σχετικά με ένα "ξύλινο πάτωμα" δίπλα σε τάφο της Πρώτης Δυναστείας, στο Αμπού Ραουάς. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι κανένας άλλος αρχαιολόγος δεν είχε κάνει αναφορές σε ξύλινα πατώματα γύρω από τάφους, οδήγησε την ανασκαφική ομάδα του στο ίδιο σημείο του Γάλλου ομολόγου του.

√ Η αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερνταλ από επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη, έδωσε ενδείξεις για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος μας, από την εποχή του homo sapiens μέχρι τις μέρες μας.

Και λίγη ιστορία...

Η πρόταση για να οριστεί η 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς τέθηκε από την Unesco το 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 1983 από τη Γενική της Συνέλευση.

Στην Ελλάδα, οι χώροι που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι οι εξής:
Nαός του Επικουρίου Απόλλωνα, στις Βάσσες (1986)
Αρχαιολογικός τόπος Δελφών (1987)
Ακρόπολη Αθηνών (1987)
Άθως , Άγιον Όρος (1988)
Παλαιοχριστανικά και Βυζαντινά μνημεία θεσσαλονίκης (1988)
Μετέωρα (1988)
Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου (1988)
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)
Μυστράς (1989)
Αρχαία Ολυμπία (1989)
Δήλος (1990)
Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)
Πυθαγόρειο και Ηραίoν Σάμου (1992)
Αρχαιολογικός τόπος Βεργίνας (1996)
Αρχαιολογικοί τόποι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)
Ιστορικό κέντρο (Χώρα) της Πάτμου, Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκαλύψεως (1999)
Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (2007).

Author

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg