Ο Αρνητικός Χώρος στο σπίτι και πώς να τον αξιοποιήσετε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το πάθος σας να καλύπτετε με αντικείμενα κάθε τετραγωνικό εκατοστό του σπιτιού σας. 

Τι είναι ο αρνητικός χώρος καταρχάς? Είναι ο χώρος ανάμεσα και γύρω από τα αντικείμενα. Είναι αυτός που τα αναδεικνύει και τους επιτρέπει να φαίνονται. Αν αυτός δεν υπάρχει, τα αντικείμενα και έπιπλα πνίγουν το ένα το άλλο και όλα μαζί εσάς.

Στη ζωγραφική, πέρα από τις επιφάνειες που καλύπτουμε σε ένα έργο, υπάρχουν και εκείνες που ΔΕΝ καλύπτουμε αλλά επιλέγουμε να αφήσουμε λευκές, ώστε να αναπνέει το έργο. Το ίδιο συμβαίνει και στη διακόσμηση ενός χώρου. Οι κενές γωνιές, εκείνες που δεν καταλαμβάνονται από κανένα έπιπλο ή αντικείμενο, ακόμα και από έργα τέχνης, είναι εξίσου απαραίτητες με κείνες που διακοσμούμε με περισσή φροντίδα.

 

005 eclectic home claudia pelizzari 1050x700

Τα κενά σημεία είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσει να αναδειχθεί η διακόσμηση του σπιτιού μας και για να μη μπερδεύεται το μάτι μας. Φυσικά είναι κάτι που χρειάζεται μαεστρία για να επιτευχθεί σωστά.

4568293

PC6

Σκοπός είναι να διατηρηθεί ηρεμία και ισορροπία στο χώρο ώστε να προβληθεί κατάλληλα η διακόσμηση που με τόσο κόπο κάναμε.

RS13

Να ταξιδεύει το μάτι στο χώρο αρμονικά και να μη κουράζεται χάνοντας την ομορφιά των διακοσμητικών που επιλέξαμε, συχνά μικραίνοντας την αίσθηση του χώρου.

kkliving05181 4 0

FA1

Αντισταθείτε λοιπόν στην παρόρμηση να γεμίσετε κάθε γωνιά με αντικείμενα, πίνακες και έπιπλα και επιτρέψτε στο κενό να κάνει αισθητή την παρουσία του.

BJ08

Μερικές συμβουλές για να το επιτύχετε αυτό :

Καλή οργάνωση από την αρχή.

Πριν ακόμα τοποθετήσετε έπιπλα και αντικείμενα είναι καλό να έχετε ένα πλάνο για το πως θα μπουν αυτά στο χώρο σας, έχοντας υπόψη τον αρνητικό χώρο, δηλαδή όλο το κενό δωμάτιο με τα δομικά του χαρακτηριστικά.

35128

JT KKliv LinnNittedal 03 0

Εξασκηθείτε και πειραματιστείτε!

Όπως στη ζωγραφική και το γράψιμο, έτσι και στη διακόσμηση το μάτι πρέπει να εξασκηθεί παρατηρώντας. Αφαιρέστε κάποια αντικείμενα ή έργα από μια γωνιά και παρατηρήστε την. Είναι καλύτερα τώρα? Όσο πιο εντυπωσιακό είναι κάποιο έπιπλο ή φωτιστικό τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μη θέλει συντροφιά γύρω του. Παρατηρήστε γύρω σας. Πώς είναι ο χώρος ανάμεσα στα έπιπλά σας? Πώς είναι ο χώρος γύρω από τα αντικείμενα σας? Προβάλλονται ή εξαφανίζονται? Αν ισχύει το δεύτερο πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό? Τι πρέπει να φύγει? Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι κενός αλλά έχει κι αυτός σχήμα (ορίζεται από τα αντικείμενα που τον περιβάλουν) και ύπαρξη και χάρη σε αυτόν κινείται η ενέργεια των αντικειμένων.

4568333

Mη βιάζεστε να αποφασίσετε!

Αφού αφαιρέσετε κάποια αντικείμενα αφήστε να περάσει λίγος χρόνος, να νιώσετε ή όχι την ανάγκη να τα επαναφέρετε. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί υπερβολικά άδεια η γωνιά και να χρειαστείτε χρόνο να το χωνέψετε και να καταλάβετε ότι είναι καλύτερη. Αφήστε μερικές μέρες να περάσουν, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ σας.

EO2

Μη βιάζεστε να αγοράσετε!

Αγοράστε σταδιακά αντικείμενα και έπιπλα και δοκιμάστε τα σε διάφορα σημεία του σπιτιού δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο να σταθούν πριν αποφασίσετε την μοίρα τους.

EO5

Παρατήρηση εκ μακρόθεν!

Αποφύγετε να παρατηρείτε μεμονωμένες γωνιές αλλά κοιτάξτε συνολικά το δωμάτιο από απόσταση. Κάτι που μπορεί να φαίνεται υπερβολικά άδειο, να είναι απαραίτητο έτσι, αν ο υπόλοιπος χώρος είναι ήδη φορτωμένος.

RS41

Επιλέξτε τον κενό χώρο εσείς κι όχι αυτός εσάς!

Σημαντικό είναι η επιλογή να φαίνεται συνειδητή και όχι να δίνεται η εντύπωση πως δεν είχατε τι να βάλετε. Να είναι προφανές ότι έπρεπε να μείνει κενός ο χώρος και να μη δημιουργείται η αίσθηση της κενότητας. Ο χώρος αυτός θα μείνει κενός για να λάμψει κάποιο άλλο σημείο κι αυτό θα φανεί αν είναι επιτηδευμένο!

JT KKliv LinnNittedal 16 0

Παίξτε με το κενό και τα αντικείμενα.

Χρησιμοποιώντας αντικείμενα σε ένα κενό χώρο μπορείτε να τραβήξετε το βλέμμα και να τα αναδείξετε. Όπως έναν πίνακα σε ένα κενό διάδρομο που θα τραβήξει τα βλέμματα όσων περάσουν από κει, έτσι κι ένα μικρό μοναδικό αντικείμενο σε ένα μεγάλο τοίχο θα κλέψει τα βλέμματα όσων το δουν και θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αισθητική αξία.

4568353

Ζυγίστε καλά τα μεγέθη (επίπλων και διακοσμητικών) και τις εντάσεις των χρωμάτων.

Όσο πιο ισχυρά αυτά, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη ισορροπίας με τον αρνητικό χώρο.

ST2

AH41

Αλλάξτε γνώμη αν κάτι δεν σας κάθεται καλά.

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο αν εξακολουθείτε να νιώθετε ότι κάτι χρειάζεται σε αυτό το κενό σημείο, δοκιμάστε να βάλετε κάτι. Το θέμα είναι ο αρνητικός χώρος να σας κάνει να αναπνεύσετε και όχι να σας τρώνε τα χέρια σας να του χώσετε κάτι! Πιθανόν να μην ήταν σωστή η επιλογή σας για αρνητικό χώρο.

RS31

AH12

EO0

Vintagepiken KK Living014 1 0

 Βερόνικα Μαρτσέλη 

Περισσότερα posts της Βερόνικας στο vmdesignblogg.blogspot.gr 

Author

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με Εμάς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του morethanawoman.gr στο email info@morethanawoman.gr

Δείτε περισσότερα

Twitter Feed

Διαγωνισμός: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν ένα "Τhank You Box" με 4 ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα Essence… https://t.co/yRRJgBSwe8
Copy-Paste: τo go-to look που θα αντιγράψουμε και θα φορέσουμε το φθινόπωρο https://t.co/D6tvACOjs6 https://t.co/8WEbkW5TMg