Εκτύπωση αυτής της σελίδας

8 αλήθειες που δεν ξέρουμε για την κατάθλιψη (ενώ θα έπρεπε!)

Γράφτηκε από την  Σεπ 02, 2019

Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα για την κατάθλιψη, τον τελευταίο καιρό. Σχετικοί, άσχετοι, «ειδικοί», επώνυμοι, ανώνυμοι, προκατειλημμένοι, ανοιχτόμυαλοι, όλοι έχουμε από μια άποψη. Μάλλον ήρθε η στιγμή να πούμε και μερικές αλήθειες για μια περίπλοκη οργανική και ψυχική ασθένεια, η οποία αφήνει τα ίχνη της σε πολύ περισσότερους από όσους νομίζουμε. Ακόμα και σε μας τους ίδιους...

Αλήθεια 1η: Μπερδεύουμε συχνά την κατάθλιψη με την θλίψη
Σύμφωνα με την Ένωση Ψυχολόγων-ψυχοθεραπευτών των ΗΠΑ, χρησιμοποιούμε έναν καθαρά ιατρικό όρο (κατάθλιψη), για να ορίσουμε το συναίσθημα της έντονης στεναχώριας και θλίψης. Αυτές είναι δύο –κυριολεκτικά- διαφορετικές έννοιες. Οι καταθλιπτικοί δεν είναι συνεχώς θλιμμένοι. Και όποιος βιώνει για ένα διάστημα θλίψη, δεν είναι καταθλιπτικός.

Αλήθεια 2η: Πιστεύουμε ότι ένας καταθλιπτικός μπορεί να βγει από αυτή την κατάσταση μόνος του, αν το θέλει πραγματικά.
H σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η κατάθλιψη δεν είναι μια από εκείνες τις παθήσεις, όπου μια μέρα σηκώνεσαι από το κρεβάτι και αισθάνεσαι απλώς καλύτερα. Σύμφωνα με το Κέντρο Κατάθλιψης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το στενό περιβάλλον του ασθενή δεν κατανοεί ότι η πάθηση είναι αποτέλεσμα είτε βιοχημικής ανισορροπίας είτε βαθύτερων προσωπικών προβλημάτων. Φράσεις τύπου: «Σταμάτα να λυπάσαι τον εαυτό σου!... Ενεργοποιήσου!... Πάψε να κλείνεσαι στον εαυτό σου...» αν και λέγονται με τις καλύτερες προθέσεις, δεν βοηθούν

Αλήθεια 3η: Η φράση «Αισθάνομαι συνέχεια κουρασμένος» δεν έχει σχέση με την φυσική αντοχή.
Αυτό το αίσθημα οργανικής κούρασης, που πολλές φορές αισθάνεται κάθε ασθενής με κατάθλιψη, είναι μια «καλυμμένη» ψυχική κούραση. Η αδυναμία να συγκεντρωθεί, να πάει στην δουλειά του, να γελάσει, ακόμα και να σηκωθεί από το κρεβάτι δημιουργεί μια «τεχνητή» μυική αδυναμία η οποία δεν βελτιώνεται μόνο και μόνο επειδή ο ασθενής θέλει να αιστανθεί «φυσιολογικός», σημειώνουν οι ειδικοί.

Αλήθεια 4η: Καμία νίκη δεν είναι μικρή.
Για όσους πολεμούν την χρόνια κατάθλιψη, καμία νίκη δεν είναι μικρή, Κάθε νίκη, έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα, είναι μεγάλη! Γιατί πιστεύετε ότι μένει ξαπλωμένος ένας ασθενής που πάσχει από κατάθλιψη συνέχεια το κρεβάτι; Επειδή δεν αντέχει να κάνει τα απλά, καθημερινά πράγματα που κάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Ούτε καν να πλυθεί και να ντυθεί. Έτσι, όταν καταφέρνει έστω και αυτές τις τόσο απλές λειτουργίες, η νίκη του είναι μεγάλη, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Αλήθεια 5η: Ό,τι ήταν διασκεδαστικό, δεν είναι πια!
Η κατάθλιψη αλλάζει πραγματικά την ζωή ενός ανθρώπου. Οι φιλία, ο έρωτας ακόμα και η απλή διασκέδαση δεν φαίνονται πια αρκετά για να τον ενεργοποιήσουν. Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος σε συνδυασμός με τα σωματικά συμπτώματα (βλ. Αλήθεια 6η) είναι κόκκινο πανί ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά και αν θέλετε να βοηθήσετε, ο καλύτερος τρόπος είναι να τον πλησιάσετε με ανοιχτό μυαλό και να τον πείσετε ότι η καλύτερη λύση είναι η βοήθεια ενός ειδικού.

Αλήθεια 6η: Υπάρχουν και σωματικά, έντονα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις είναι ότι η κατάθλιψη είναι μόνο συναισθηματικό πρόβλημα. Και όμως, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και μέσα από σωματικές έντονες ενοχλήσεις και πολλοί από μας ψάχνουμε τη λύση σε άλλες ειδικότητες και όχι σε ψυχολόγο. Προβλήματα πέψης, ναυτία, στομαχικά προβλήματα, κράμπες, κεφαλαλγίες και πόνοι στις αρθρώσεις είναι μερικά από αυτά.

Αλήθεια 7η: Δυσκολία στην επικοινωνία.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ ένα από πιο δύσκολα πράγματα για έναν ασθενή με κατάθλιψη είναι να βρει τις σωστές λέξεις και τον σωστό χρόνο να μιλήσει για το πρόβλημά του στο οικείο του περιβάλλον. Μόνο το 25% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι όσοι είναι υγιείς κατανοούν και αποδέχονται, χωρίς πρόβλημα, άτομα με ψυχική ασθένεια. Υπάρχει μια προκατάληψη, ένα στίγμα στην κοινωνία. Ακόμα.

Αλήθεια 8η: H κατάθλιψη δεν είναι ασθένεια one size.
Θα μπορούσε να είναι και Αλήθεια 1η. Οι ειδικοί επισημαίνουν: «Τα συμπτώματα διαφέρουν, οι αιτίες διαφέρουν, η θεραπεία διαφέρει...» Και το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλουν να μεταφέρουν σε όσους από μας ενδιαφέρονται να ακούσουν, είναι ότι η κατάθλιψη δεν είναι αδυναμία χαρακτήρα, δεν την δημιουργούν οι ίδιοι οι ασθενείς στον εαυτό τους και η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική θεραπεία...

 

Άννα Κουβαρά

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας