Σεξ σε… ενδιαφέρουσα!

Γράφτηκε από την  Μαρ 26, 2014

Το πρώτο τρίμηνο, η διάθεσή σας ήταν πιθανότατα «πεσμένη»: υπνηλία, κόπωση, πονάκια «χαμηλά» και στο στήθος, ναυτία είναι μερικές από τις ενοχλήσεις που αισθάνεται το 54% των εγκύων γυναικών, συν την ανησυχία και το φόβο που προκαλεί το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός...

Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, όμως, η διάθεση για σεξ επανήλθε και, μάλιστα, δριμύτερη •με βασικότερη αιτία την αύξηση των ορμονών. Τα επίπεδα της προγεστερόνης «χτυπούν κόκκινο», ενώ η αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της λεκάνης -και κυρίως στα γεννητικά όργανα- προκαλεί υπερευαισθησία και στο πιο «αθώο» άγγιγμα •πόσο μάλλον στο ερωτικό! Θέλετε, λοιπόν, το σύντροφό σας και... τον θέλετε τώρα! Μήπως όμως εκείνος δε θέλει τα παραπανίσια σας κιλά ή μήπως οι περιπτύξεις σας βλάψουν το μωρό;

ΜΥΘΟΣ «Το σεξ στο πρώτο τρίμηνο, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.»
Το σεξ δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη •χρειάζεται, ωστόσο, απαραίτητα η συμβουλή του γιατρού για το αν η εγκυμοσύνη είναι ή όχι φυσιολογική. Ανεξαρτήτως δε τριμήνου, μπορεί να «απαγορέψει» το σεξ αν: 1. Υπάρχει ιστορικό αποβολής ή επαπειλούμενη αποβολή 2. Η κύηση είναι δίδυμη ή πολύδυμη 3. Εμφανίζονται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι 4. Παρουσιάζεται διαφυγή αμνιακού υγρού (που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα) 5. Υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού (πριν την 37η εβδομάδα κύησης) ή συμπτώματα που συνιστούν κίνδυνο πρόωρου τοκετού (πρόωρες συσπάσεις της μήτρας) 6. Ο πλακούντας είναι πρόδρομος (βρίσκεται, δηλαδή, κοντά στον τράχηλο της μήτρας) 7. Παρουσιάζεται τραχηλική ανεπάρκεια (ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή).

ΑΛΗΘΕΙΑ «Η μεταβολή της ερωτικής διάθεσης είναι φυσιολογική.»
Όσο η γυναίκα υποφέρει από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ίσως βρίσκει τη διαδικασία του σεξ... εξοντωτική! Πολλές αισθάνονται άβολα με τις αλλαγές που συντελούν στο σώμα τους και διστάζουν να εμφανιστούν γυμνές μπροστά στο σύντροφό τους •αν ανήκετε σε αυτή την «κατηγορία», έχουμε να σας πούμε το εξής: υπάρχουν σίγουρα άντρες που προτιμούν ν' απέχουν από το σεξ θεωρώντας «ιερή» αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι όμως... το απολαμβάνουν πολύ! Απολαμβάνουν το «φούσκωμα» των γεννητικών οργάνων και του στήθους, το έντονο χρώμα των θηλών, τις σχηματισμένες καμπύλες, την ανακάλυψη νέων ερωτικών στάσεων και τρόπων ευχαρίστησης, ενώ ενεργούν πλέον απαλλαγμένοι από το άγχος της αντισύλληψης. Μεγάλες... ορμές δηλώνουν ότι έχουν και πολλές μέλλουσες μαμάδες, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο όπου η αύξηση των ορμονών βοηθά να έχουν πιο έντονους οργασμούς •δεν είναι, λοιπόν, ντροπή να το παραδεχτείτε κι εσείς! Από τον 7ο μήνα και μετά, πάλι, η διάθεση μπορεί να «πέσει», καθώς το μέγεθος της κοιλιάς... δυσκολεύει τα πράγματα και το άγχος για την επερχόμενη γέννα προκαλεί ανάγκη συναισθηματικής -κι όχι τόσο σεξουαλικής- επαφής. Ωστόσο, τη «λογική» ανησυχία ότι η μητρότητα ίσως επηρεάσει τον αισθησιασμό και τη θηλυκότητά σας, θα την κατευνάσετε αν προσπαθήσετε να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ερωτική σας ζωή.

ΜΥΘΟΣ «Κατά τη διάρκεια της πράξης, το μωρό μπορεί να τραυματιστεί.»
Το μωρό είναι πλήρως προστατευμένο από τον αμνιακό σάκο και τους ισχυρούς μύες της μήτρας •επιπλέον, υπάρχει ένα παχύ στρώμα βλέννας το οποίο σφραγίζει τον τράχηλο και βοηθά στην αποφυγή λοιμώξεων, οπότε, σε καμία περίπτωση το πέος του άντρα δεν μπορεί να το «ακουμπήσει». Είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό να γνωρίζετε, επίσης, τόσο εσείς όσο ο σύντροφός σας, ότι το έμβρυο δεν αντιλαμβάνεται τη σεξουαλική επαφή • μπορεί μόνο να... ενοχληθεί από κάποιες βίαιες προσκρούσεις του πέους στη μήτρα, ενώ μπορεί όντως να κινδυνέψει αν αμφότεροι δεν τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Εννοείται ότι δεν πρέπει να κάνεις σεξ αν ο σύντροφός σας έχει έρπητα, χλαμύδια, κονδυλώματα ή HIV, ενώ πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γυναικολόγο σας αν παρατηρήσεις σταγόνες αίματος, ασυνήθιστο κνησμό ή περίεργη οσμή στην ευαίσθητη περιοχή.
ΜΥΘΟΣ «Το σπέρμα μπορεί να προξενήσει πρόωρο τοκετό.»
Είναι γεγονός πως, όταν το σπέρμα έρθει σ' επαφή με τον τράχηλο της μήτρας, προκαλεί τη διαστολή του κι αυτό γιατί περιέχει μια ουσία, την προσταγλανδίνη, η οποία οδηγεί στην «ωρίμανσή» του. Ωστόσο, η ποσότητα της ορμόνης είναι τέτοια που δεν επηρεάζει ουσιαστικά τον τράχηλο •«το σεξ τελικά δε διεγείρει την έναρξη του τοκετού», πιστοποιεί επίσης έρευνα που διεξήχθη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Μαιευτική & Γυναικολογία». Παρότι όμως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το σεξ, το τελευταίο τρίμηνο, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή σε μειωμένο βάρος ή ύψος του παιδιού, αρκετοί γυναικολόγοι συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν την εκσπερμάτωση των συντρόφων τους στον κόλπο τους.

ΑΛΗΘΕΙΑ «Ίσως προκληθούν συσπάσεις από τη σεξουαλική επαφή.»
Με τη διαφορά ότι, οι συσπάσεις που μπορεί να έχει μια έγκυος κατά τη διάρκεια ή και αμέσως μετά τον οργασμό, είναι εντελώς διαφορετικές από τις συσπάσεις του τοκετού. Θυμίζουν κατά πολύ τις «πλαστές» συσπάσεις Μπράξτον-Χικς που θ' αρχίσετε να τις αισθάνεστε από τον 8ο μήνα και μετά, οι οποίες είναι ανώδυνες, ακίνδυνες, διαρκούν περί τα 25΄΄ κι αποσκοπούν στην εξάσκηση της μήτρας για να «φέρει στο φως» το μωρό •στην περίπτωση, πάντα, που η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και δεν υπάρχει κίνδυνος αποβολής.

ΑΛΗΘΕΙΑ «Υπάρχουν στάσεις που... βολεύουν πιο πολύ.»
Κατ' αρχήν, να διευκρινίσουμε ότι όλες οι στάσεις είναι ασφαλείς! Όταν όμως η γυναίκα γονατίζει «στα τέσσερα» κι ο σύντροφός της βρίσκεται από πίσω, πετυχαίνει βαθιά διείσδυση χωρίς ν' ασκεί καθόλου πίεση στην κοιλιά, χαϊδεύοντας παράλληλα το στήθος και την κλειτορίδα της. Ανάλογα προτερήματα υπάρχουν κι όταν η γυναίκα είναι από πάνω, στητή, χωρίς να σκύβει προς το θώρακα του συντρόφου της (ως «ανάβαση στο δέντρο» αναφέρεται στο Κάμα-Σούτρα), με επιπλέον «ατού» ότι η ίδια ελέγχει το βάθος, την ένταση και τη γωνία της διείσδυσης, ενώ εξασφαλίζεται και οπτική επαφή. Η καθιστή στάση τώρα (ο άντρας κάθεται σε μια καρέκλα ή στην άκρη του κρεβατιού και η γυναίκα κάθεται πάνω του) είναι επίσης πολύ βολική αλλά και... συναισθηματική (σαν μια μεγάλη αγκαλιά), ενώ μπορεί και να... τροποποιηθεί: όταν η κοιλιά αρχίσει να μεγαλώνει πολύ, η γυναίκα κάθεται πάνω στον άντρα με την πλάτη της στραμμένη στο πρόσωπό του. Το «κουτάλι», τέλος, (παραλλαγή της στάσης «στα τέσσερα» ή «doggy style», με τη γυναίκα ξαπλωμένη στο πλάι και τον άντρα από πίσω της, σε σχήμα S) το προτιμούν πολλοί μέλλοντες γονείς. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει αμφότεροι να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους ερωτικής επικοινωνίας (με ή χωρίς σεξ) ώστε να διατηρηθεί «αναμμένη» η σχέση σας και να υποδεχθείτε μαζί, πιο ενωμένοι από ποτέ, τη νέα ζωή.

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας