Στο νερό, με ασφάλεια!

Γράφτηκε από την  Αυγ 05, 2019

Θάλασσα δε σημαίνει μόνο παιχνίδι... Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, το «δεκάλογο ασφαλείας», γιατί δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τους κινδύνους που κρύβει!

Όχι μόνο ισχύει, αλλά επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο και, μάλιστα, με το χειρότερο τρόπο: η χώρα μας με τις καταγάλανες θάλασσες και τα πανέμορφα ακρογιάλια, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο νερό, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, «μετρά» κατά μέσο όρο 300 πνιγμούς κάθε καλοκαίρι, την τελευταία 20ετία! Ας μην επαναπαυόμαστε, λοιπόν... «Όσο "ακίνδυνη" κι αν φαίνεται μια παραλία, πρέπει να έχουμε διαρκώς τα μάτια μας... δεκατέσσερα!», τονίζει ο προπονητής υδατοσφαίρισης-επαγγελματίας ναυαγοσώστης και εκπαιδευτής ναυαγοσωστών κ. Γιώργος Ιντζές, παραθέτοντάς μας μια σειρά από προληπτικά μέτρα που -κυριολεκτικά- σώζουν ζωές:

1. Να φροντίζουμε να μαθαίνει το παιδί κολύμπι από εξειδικευμένους δασκάλους όσο το δυνατόν πιο μικρό •ήδη από την ηλικία των 2,5-3 ετών!

2. Ακόμα κι έτσι, να μην το αφήνουμε ποτέ μόνο κοντά σε κάποιο σημείο με νερό, ιδιαίτερα αν είναι κάτω των 7 ετών!

3. Να ελέγχουμε αν το νερό είναι ρηχό, αν η περιοχή είναι οριοθετημένη και φυλασσόμενη (αν υπάρχει, δηλαδή, ναυαγοσώστης) κι αν κρύβει «παγίδες» ο βυθός. Ακόμα δε κι αν πρόκειται για μικρή πισίνα, ο έλεγχος πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικός!

4. Να παίζουμε μαζί του στην ακτή, μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως και, αν νιώθει ανασφαλές ή φοβάται, να μην εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας ούτε να επιμένουμε να έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο.

5. Να του επισημαίνουμε τους πιθανούς κινδύνους και να του επαναλαμβάνουμε τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, όπως να μην απομακρύνεται, να μην κάνει βουτιές σε άγνωστες θάλασσες και να μην κολυμπά ποτέ αν δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό!

6. Επίσης, να μη «βουλιάζει» ή να μη σπρώχνει τους άλλους και, στην περίπτωση που αισθάνεται αδιαθεσία, αδυναμία, μούδιασμα ή ρίγος, να βγαίνει αμέσως έξω από το νερό!

7. Να μην εμπιστευόμαστε τα μπρατσάκια ή τις «κουλούρες» που, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να έχουν το σωστό μέγεθος και να είναι από ανθεκτικό, εγκεκριμένο από την Ε.Ε. υλικό. Πρόκειται, εξάλλου, για «αξεσουάρ» που εμποδίζουν το παιδί να χρησιμοποιεί σωστά τα χεράκια και τα ποδαράκια του «μπλοκάροντάς» του τις κινήσεις •τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, πολύ πιο χρήσιμα είναι τα χέρια των γονιών!

8. Με την ίδια λογική, να μην επιστευόμαστε τα στρώματα, τα παιχνίδια ή τα βοηθήματα επίπλευσης και να φοράμε απαραιτήτως στο παιδί σωσίβιο τύπου «τζάκετ» όταν μπαίνει σε βάρκα ή ασχολείται με κάποιο θαλάσσιο σπορ. Να θυμόμαστε ότι το σωσίβιο έχει τοποθετηθεί σωστά όταν, αφού ασφαλιστεί, δε χωράει να βγει από το κεφάλι, το οποίο καλό είναι να κρατιέται επιπρόσθετα σε όρθια θέση με ένα ειδικό «κολάρο», αν το παιδί είναι κάτω των 5 ετών.

9. Να έχουμε πάντα διαθέσιμο κοντά μας ένα σωσίβιο δεμένο με σκοινί, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι παιδιά με υπερκινητικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, ειδικά προβλήματα ή μεταβολικά νοσήματα, αλλά κι εκείνα που λαμβάνουν οποιαδήποτε φάρμακα (τα οποία μπορεί, για παράδειγμα, να προκαλέσουν υπνηλία, ναυτία κλπ), κινδυνεύουν περισσότερο από πνιγμό!

10. Ν' αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά «εκτάκτου ανάγκης» με ψυχραιμία, αφού μια δυνατή φωνή ή μια εκδήλωση πανικού από μέρους μας μπορεί να τρομοκρατήσουν το παιδί και να λειτουργήσουν σαν... τον χειρότερο εχθρό!

«Καμιά συμβουλή δεν αντικαθιστά τη συνεχή επίβλεψη από τους γονείς», υπογραμμίζει ωστόσο ο κ. Ιντζές, έχοντας καταγράψει ότι συνηθίζουμε να... χαλαρώνουμε την επιτήρησή μας επειδή πιστεύουμε ότι το πιτσιρίκι μας ξέρει πλέον «καλό» κολύμπι ή μέσα στο γενικότερο ξέγνοιαστο κλίμα των διακοπών. Ένα παιδί, όμως, που κάνει επανειλημμένως βουτιές, μπορεί να καταπιεί τόσο πολύ νερό ώστε να υποστεί δηλητηρίαση που εκδηλώνεται με σύγχυση, σπασμούς και ισχυρό σοκ. Επιπλέον, τσιμπήματα από ψάρια ή μαλάκια, επώδυνες κράμπες, τραυματισμοί δεν είναι διόλου σπάνια, επομένως χρειάζεται πάντα τεταμένη προσοχή για ν' απολαύσουμε το καλοκαίρι με ασφάλεια!

Ο κ. Γιώργος Ιντζές είναι απόφοιτος της Σχολής Προπονητών Υδατοσφαίρισης και προπονητής υδατοσφαίρισης, ενώ είναι επίσης βοηθός εκπαιδευτή αυτοδυτών, επαγγελματίας ναυαγοσώστης και εκπαιδευτής ναυαγοσωστών. Είναι δε συνιδιοκτήτης του Athinna Swimming Center (Ηρακλείτου & Αδμητού, Πάτημα Χαλανδρίου, τηλ.: 210 6014990, 210 6007885, web site: www.athinna.gr, https://www.facebook.com/athinna.swimmingcenter?fref=ts) και επικεφαλής των προπονητών της μικρής πισίνας στο ίδιο αθλητικό κέντρο το οποίο οργανώνει μαθήματα ναυαγοσωστικής και, κάθε καλοκαίρι, μετά το κλείσιμο των σχολείων, το πρόγραμμα «Παίζω και Μαθαίνω», για παιδιά κι εφήβους 5-16 ετών. Ο ίδιος παραδίδει, επιπλέον, και ιδιαίτερα μαθήματα κολύμβησης οπότε, αν ενδιαφέρεστε, επικοινωνήστε μαζί του στο τηλ. 6972 256441.

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας