Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Και οι μαμάδες έχουν ψυχή"!

Γράφτηκε από την  Νοε 02, 2015

Με τον ερχομό ενός μωρού η γυναίκα βιώνει μια πληθώρα συναισθημάτων όχι όμως μόνο ευχάριστα και αποδεκτά συναισθήματα αλλά και συναισθήματα άσχημα που πολλές φορές ντρέπεται να εκμυστηρευτεί.

Η μητρότητα είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία, πέρα όμως από την ευτυχία και την συγκίνηση, υπάρχει και η κούραση, η εξάντληση και τα προβλήματα.

Οι εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να κάνουν τα πάντα μόνες τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης απ’ ότι όσες αποδέχονται ότι δεν είναι υπεράνθρωποι, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξέτασε δείγμα εκατοντάδων γυναικών.

Οι περισσότερες γυναίκες νομίζουμε πως μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα με επιτυχία όντας τέλειες μανούλες και άριστες υπάλληλοι. Στην πράξη βέβαια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και αν μια γυναίκα δεν συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να γίνει σούπερ-ήρωας έρχεται προ των πυλών όχι μόνο της εξάντλησης αλλά και της κατάθλιψης.

Από τη στιγμή που γίνεται μαμά, μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι χρειάζεται δυνάμεις σούπερ-ήρωα για να τα προλάβει όλα. Όμως η κάθε μαμά, όπως και κάθε γυναίκα, κι έχει κι αυτή ανάγκες, και που και που χρειάζεται και να χαλαρώνει!!!

Σύμφωνα με τον Lichtenberg υπάρχουν 5 διαφορετικές κατηγορίες αναγκών:

-Οι φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού, πχ όταν το παιδί πεινάει, διψάει, κρυώνει κλπ. κλαίει για να το εκφράσει.
-Οι συναισθηματικές ανάγκες και η ανάγκη του να ανήκει κάπου, όπως η ανάγκη του πλαισίου, της ασφάλειας και της φροντίδας, της στοργής, του χαδιού κλπ.
-Οι ανάγκες αυτονομίας και εκδήλωσης της προσωπικότητας,η ανάγκη να εξερευνήσει, να εκφράσει την επιθυμία του κλπ.
-Η ανάγκη να διαφωνήσει και να εκφράσει δυσαρέσκεια.
-Οι σεξουαλικές ανάγκες και οι ανάγκες των αισθήσεων που αρχίζουν από την βρεφική ηλικία.

Επομένως προκειμένου να χτίσουμε την ατομικότητά μας έχουμε τόσο συναισθηματικές ανάγκες (ανήκειν) όσο και ανάγκες αυτονομίας-απομάκρυνσης, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τον εαυτό μας.
Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Ανταμείψτε τον εαυτό σας για τη σκληρή δουλειά που κάνετε. Είστε στο πόδι όλη τη μέρα για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες όλων. Τώρα που τα παιδιά, επιτέλους, πήγαν για ύπνο, μη βρείτε ευκαιρία να αρχίσετε κατευθείαν το σιδέρωμα, το μαγείρεμα ή οτιδήποτε άλλο. Αφιερώστε αυτή τη σπάνια ήρεμη ώρα στον εαυτό σας. Εντάξει, όχι όλη, αλλά τουλάχιστον 30 λεπτά. Χαλαρώστε με κάθε τρόπο. Είτε απολαμβάνοντας ένα ποτό είτε κάνοντας γιόγκα, ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ό,τι σας ευχαριστεί και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Το αξίζετε.

Πολλές γυναίκες με τύψεις και ενοχές εξομολογούνται ότι έχουν φωνάξει στο μωρό, έχουν μιλήσει άσχημα, έχουν θυμώσει, αλλά και πιο ακραία συναισθήματα όπως να μην θέλουν να το δουν, αλλά και επιθετικά-εκδικητικά συναισθήματα ή σκέψεις. Από την άλλη αναφέρουν και σκέψεις μην πάθει κακό σε υπερβολικό βαθμό, υπερπροστασία, παρανοϊκές σκέψεις για άτομα που τα φροντίζουν μην τους κάνουν κακό, αδυναμία αποχωρισμού, φοβίες. Και όμως αυτή είναι η πληθώρα συναισθημάτων για όλες τις μαμάδες. Και η αλήθεια είναι ότι η ισορροπία σε όλους αυτούς τους ρόλους, μαμά-γυναίκα-σύντροφος, νοικοκυρά, εργαζόμενη κ.α. είναι δύσκολη αλλά εφικτή αναγνωρίζοντας ότι ανά περίοδο κάποιος ρόλος θα έχει προτεραιότητα.

Είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να μην ξεχάσει και τον γυναικείο της ρόλο, και την εξέλιξή της ως άνθρωπος.

 

Ζωγραφιά Αντωνιάδου MSc, υπ.PhD,

Ψυχαναλύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

www.zografia-andoniadou.gr

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ.: 697-1939249

Ζωγραφιά Αντωνιάδου

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας