Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάνα, μητέρα ή απλώς... μαμά;

Γράφτηκε από την  Μαϊ 14, 2017

Κατ' αρχάς, Χρόνια Πολλά! Και λυπόμαστε για τα δυσάρεστα νέα, όμως, σήμερα είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να πούμε όλη την αλήθεια: δεν υπάρχει "τέλεια" μαμά!

 

Μη φοβάσαι! Δεν είσαι μόνη! Κάθε γυναίκα που γίνεται μητέρα, αισθάνεται ότι ξεκινά ένα ταξίδι προς... το άγνωστο •μια περιπέτεια με ανυπέρβλητες δυσκολίες, εμπόδια, μυστικά! Τα υπόλοιπα (ο "μοναδικός" συνδυασμός μητρότητας, θηλυκότητας και καριέρας, ο οικογενειακός "παράδεισος", η "απόλυτη" επικοινωνία κι οι "φιλικές" σχέσεις μεταξύ γονιών-παιδιών κτλ.), ανήκουν στη... σφαίρα της φαντασίας και υποστηρίζονται σθεναρά μόνο από τα life style περιοδικά.

Στην αληθινή ζωή, η μητρότητα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη (όσο και μαγική) διαδρομή που οφείλεις ν' ακολουθήσεις μέχρι το τέλος -με τη διαφορά ότι... δεν υπάρχει τέλος!- βασιζόμενη κυρίως στο ένστικτό σου, στη βοήθεια που έχεις (ή δεν έχεις) από το σύντροφό σου, στις γνώσεις που προσπαθήσεις ν' αποκτήσεις από τους "ειδικούς", τα βιβλία και τις μελέτες τους, στα προσωπικά σου βιώματα και στο δικό σου "μοντέλο" συμπεριφοράς. Κι είναι απολύτως φυσικό, στη διάρκεια αυτής της διαδρομής να αγχωθείς, να νευριάσεις, να μπερδευτείς, να κουραστείς, να αισθανθείς εξουθενωμένη και ν' αναρωτηθείς ξανά και ξανά αν τελικά είσαι "καλή" ή "κακή" μαμά... Λάθος ερώτηση! Λάθος στόχος! Γιατί, έτσι κι αλλιώς, το ζητούμενο δεν είναι να μεγαλώσεις το πιτσιρίκι σου "σωστά" •αρκεί κι ίσως είναι πολύ πιο σημαντικό να το μεγαλώσεις "αποτελεσματικά"! Ποια είναι, όμως, η διαφορά;

Η "σωστή" μαμά...

...επιδιώκει να είναι "άψογη" •στόχο που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να πετύχει

...πιστεύει ότι είναι η μόνη που γνωρίζει το παιδί της και τις ανάγκες του "απ' έξω κι ανακατωτά"

...χρησιμοποιεί συχνά το α΄ πρόσωπο του πληθυντικού αριθμού αναφερόμενη στους δυο τους

...προσπαθεί να ελέγξει το παιδί, υποδεικνύοντάς του "κανόνες" ελευθερίας κι εξέλιξης

...επισημαίνει συχνά τα αρνητικά στοιχεία στο χαρακτήρα του, αλλά και στο δικό της χαρακτήρα, πιστεύοντας ότι έτσι θα τα διορθώσει

...όταν συνειδητοποιεί τα λάθη της, επωμίζεται το ρόλο της υπερπροστατευτικής, απόλυτα αφοσιωμένης μητέρας

...εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο αποτέλεσμα

...θέτει όρια, τα οποία όμως "κρατά" ανάλογα με την υπομονή και την ψυχραιμία της

...κρίνει τον εαυτό της από σχετικά ασήμαντες λεπτομέρειες όπως, για παράδειγμα, από το αν θα πάρει το παιδί στο κρεβάτι της, να κοιμηθούν αγκαλιά.

Αντίθετα, η "αποτελεσματική" μαμά...

...επιδιώκει να είναι "επαρκής" •στόχος απόλυτα εφικτός και... λογικός

...προσπαθεί να γνωρίσει το παιδί της, παρακολουθώντας προσεκτικά την ψυχοκινητική του ανάπτυξη, τις αλλαγές και ό,τι ιδιαίτερο το χαρακτηρίζει

...το επηρεάζει με έμμεσους τρόπους που βασίζονται κυρίως στα παραδείγματα που του δίνει

...όταν συνειδητοποιεί τα λάθη της, αισθάνεται μεν ενοχές, αλλά τις "χρησιμοποιεί" για ν' αλλάξει τακτική

...δίνει έμφαση στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού και του χαρακτήρα της

..εστιάζει στις προσπάθειες του

...θέτει όρια από τα οποία παρεκκλίνει μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις ή αν πρόκειται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα

...ξεχωρίζει πού "αρχίζει" και πού "τελειώνει" η ίδια και πού το παιδί της!

Με λίγα λόγια, η "σωστή" μαμά παραμένει περισσότερο προσκολλημένη στους "τύπους" και σε ό,τι "επιβάλλει" η κοινωνική και ακαδημαϊκή μόρφωσή της, ενώ η αποτελεσματική αναζητά την ουσία της μητρότητας: να μεγαλώσει ένα ευτυχισμένο πλάσμα και να νιώσει και η ίδια πιο ολοκληρωμένη ως γυναίκα •αυτό το "μοντέλο" μητέρας, να είσαι σίγουρη ότι ο τελικός απολογισμός θα τη δικαιώσει και θα την απενοχοποιήσει!

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας