Όχι στη μοναξιά!

Γράφτηκε από την  Οκτ 05, 2016

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή των ατόμων της τρίτης ηλικίας είναι η μοναξιά·ακόμα και για εκείνους που κατ'επιλογή ζουν μοναχικά!

Στο πλαίσιο βρετανικής έρευνας, μελετητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έθεσαν υπό παρακολούθηση 6.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 52 ετών, προκειμένου να αξιολογήσουν τον κίνδυνο θανάτου αυτών των ατόμων σε σχέση με την ψυχική κατάστασή τους και τις συνθήκες ζωής τους, για μια περίοδο 7 ετών. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι οι οποίοι είναι κοινωνικά απομονωμένοι, έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που έχουν «ενεργή» κοινωνική ζωή.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αυτός απορρέει από το γεγονός ότι ένας ηλικιωμένος ο οποίος ζει μόνος του δεν έχει κάποιον να τον βοηθήσει σε μια δυσκολία, να του «θυμίζει» να παίρνει τα φάρμακά του ή να προσέχει τη διατροφή του και «παραιτείται» εύκολα καθώς δεν έχει με ποιον ή με τι να ασχοληθεί. Γι' αυτό οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα και όταν οι ηλικιωμένοι έχουν επιλέξει να ζουν μόνοι, δείχνουν δηλαδή να ευχαριστιούνται τη μοναξιά τους, πρέπει να έχουν περιοδική επαφή με κάποιους ανθρώπους που θα τους συμβουλεύουν και θα τους υποστηρίζουν και, γενικότερα, πρέπει να διατηρούν μια κάποια κοινωνική ζωή.

Οι κοινωνικές επαφές και η ύπαρξη ενός κοινωνικού δικτύου είναι ζωτικά για την ευημερία ενός ανθρώπου. Η κοινωνική απομόνωση εξελίσσεται σταδιακά σε πρόβλημα κατά τη μέση και ιδίως κατά την τρίτη ηλικία, οπότε μπορεί να συνδυαστούν διάφοροι παράγοντες όπως η μείωση του εισοδήματος, οι κινητικές δυσκολίες, οι αρρώστιες, ο θάνατος φίλων και συγγενών κτλ., με συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητες για κοινωνικές επαφές, ακόμα και αν υπάρχει η σχετική επιθυμία εκ μέρους του ατόμου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοινωνικά απομονωμένα και τα μοναχικά άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις, λοιμώδεις νόσους, εκφύλιση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου και λοιμώδεις νόσους. Επίσης, κινδυνεύουν από υπέρταση και χρόνιες φλεγμονές, διαταραχή του μεταβολισμού και μικρότερη αντοχή στο στρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βρετανικής μελέτης, η μοναξιά πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, ενώ η κοινωνική απομόνωση και τα δύο φύλα εξίσου, την ώρα που τόσο οι παππούδες όσο οι γιαγιάδες οι οποίοι έχουν συχνή επαφή με τα εγγόνια τους, παρουσιάζουν εξαιρετικά μειωμένα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Fresh News

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας