Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πατρικό πρότυπο: τρία σε… ένα!

Γράφτηκε από την  Νοε 30, 2015

Ξεχάστε την «κλασική», αυταρχική μορφή... Οι σημερινοί μπαμπάδες έχουν διαφορετικά «πρόσωπα» που, σε κάθε περίπτωση, έχουν πολλά να προσφέρουν στο παιδί!

 

Ο «παραδοσιακός», ο «σύγχρονος», ο «προοδευτικός» -καθένας έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει στο δικό του παιδί, αν και ως «καλύτερο ανδρικό πρότυπο» θεωρείται σίγουρα εκείνος που συνδυάζει στοιχεία και από... τους τρεις!

*Ο «παραδοσιακός»: Είναι συνήθως ο πατέρας που δεν έχει αρκετό χρόνο ν' αφιερώσει στο παιδί, καθώς αισθάνεται αμήχανα κάθε φορά που βρίσκονται μαζί! Προβάλει το «μοντέλο» του άντρα που στηρίζει ακούραστα την οικογένειά του, εξασφαλίζοντας τα προς το ζην, εμφυσά την πεποίθηση ότι καθένας πρέπει να «τα βγάζει πέρα» μόνος του, παρεμβαίνει βέβαια στα «σημαντικά» θέματα (όπως στην επιλογή του σχολείου), αλλά στερείται έτσι ουσιαστικής επαφής. Αν εσείς τον ενθαρρύνετε να συμμετέχει σε δραστηριότητες με το παιδί, θα αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη σχέση, που θα «ξεκλειδώσει» τα συναισθήματά τους και θα τους «δέσει»!

*Ο «σύγχρονος»: Είναι εκείνος που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής: ακούει, συμβουλεύει, αλλά αφήνει στους διαδόχους του το δικαίωμα της τελικής επιλογής! Συμμετέχει επί ίσοις όροις σε θέματα ανατροφής, όμως, περνάει περισσότερο ποιοτικό (και λιγότερο... ποσοτικό) χρόνο με το παιδί, καθώς έχει επιλέξει για τον εαυτό του τον πιο «φιλικό» ρόλο κι έτσι κρατά την ψυχραιμία του ό,τι κι αν συμβεί. Για να μην πάρετε την αποκλειστική ευθύνη της «θέσπισης» των κανόνων -να μη γίνετε, δηλαδή, εσείς η «κακή»- θα πρέπει να ακολουθήσετε κοινή «γραμμή»! Διαφορετικά, οι καβγάδες δε θα αποφευχθούν κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στο παιδί.

*Ο «προοδευτικός»: Είναι εκείνος που συνειδητά πιστεύει ότι έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με τη μητέρα, οπότε, προσπαθεί να κάνουν τα πάντα μαζί! Επειδή, όμως, αυτό είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο, διαχωρίζει τις αρμοδιότητες, εξασφαλίζοντας μια φαινομενική ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να καταλάβει ο «προοδευτικός» πατέρας είναι ότι... το να αλλάζει τέλεια τις πάνες, δεν αρκεί! Οι διακανονισμοί του στυλ «πήγαινε εσύ για ψώνια ή για... meeting, θα πάω εγώ στο πάρκο με το παιδί», απομακρύνουν το ζευγάρι από το στόχο που είναι: «όλοι παρόντες στην οικογενειακή ζωή!»

Σε κάθε περίπτωση, στις μέρες μας, ο ρόλος του πατέρα δεν είναι ξεκαθαρισμένος, με αποτέλεσμα καθένας να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Ανάλογα με το χαρακτήρα, την ανατροφή που «πήρε», τη μόρφωση και το αντικείμενο της δουλειάς του, ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στα νέα καθήκοντά του, «κρύβεται» ή αγανακτεί. Κι ανάλογα είναι τα «μηνύματα» που στέλνει στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζει πάντα τον άντρα ως αυτόν που θα το αποκόψει από τον ομφάλιο λώρο και θα το βοηθήσει να αυτονομηθεί!

Ελευθερία Κανακάκη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας