Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με οικογένεια!

Γράφτηκε από την  Μαϊ 14, 2014

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις15 Μαϊου και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να δημιουργήσουμε κάτι... πέρα από εμάς. Κι όχι για να καλύψουμε τυχόν «απωθημένα», όσο αναγνωρίζοντας το δικαίωμα κάθε παιδιού ν' αποκτήσει τουλάχιστον ένα γονέα!

Από την Ελευθερία Κανακάκη

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που της αποδίδει η διεθνής κοινότητα ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας. «Οικογενειάρχης» είναι αυτός που φροντίζει τους άλλους διασφαλίζοντας την καλή υγεία και μόρφωσή τους και προσφέροντάς τους, εκτός των βασικών υλικών αγαθών, σιγουριά, ασφάλεια, αγάπη, σεβασμό ·στις μέρες μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουμε.

Θετός γονιός
Η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια ενός φυσικού παιδιού, αρχής γενομένης από το ότι η αλλάζει η ταυτότητά του. Oι υποψήφιοι γονείς (που πρέπει να είναι μεγαλύτεροι των 30 και μικρότεροι των 60 χρόνων) απευθύνονται στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» και υποβάλλουν Αίτηση Υιοθεσίας η οποία κατατίθεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο του τόπου κατοικίας τους και κοινοποιείται στον Εισαγγελέα. Συγχρόνως, προσκομίζουν κι άλλα έγγραφα, όπως ποινικά μητρώα, ιατρικά πιστοποιητικά, εκκαθαριστικό σημείωμα, τη συναίνεση των φυσικών γονέων του βρέφους (εφόσον ζουν), αλλά και τη συναίνεση του ίδιου του παιδιού (εφόσον έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του), ενώ γίνεται παράλληλα έρευνα από τον κοινωνικό φορέα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η επικείμενη υιοθεσία είναι προς το συμφέρον του. Αν ναι, θα γραφτεί πλέον στην οικογενειακή μερίδα του Δήμου των νέων του γονέων, εφόσον η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί καταστεί αμετάκλητη! Ο νόμος 2447/96 δίνει δε τη δυνατότητα να υιοθετήσει άτομο ανύπαντρο ή διαζευγμένο, με την προϋπόθεση ότι η διαφορά ηλικίας μεταξύ γονέα-παιδιού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 18 και μικρότερη από 50 έτη.
Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»: τηλ. τηλ. 213 2015700, web site www.kvmhtera.gr.

Ανάδοχος γονιός
Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν.
Σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία «βρέφη και παιδιά μέχρι 16 ετών που από χρόνιες ή έκτακτες ανάγκες (όπως ασθένεια, ατύχημα, φυλάκιση ή ακαταλληλότητα γονέων κλπ) στερούνται οικογενειακής φροντίδας, τοποθετούνται σε οικογένειες που προσφέρονται και επιλέγονται από τους κοινωνικούς φορείς», με βασική διαφορά από την υιοθεσία ότι το ανάδοχο παιδί κρατά το ονοματεπώνυμό του και εξακολουθεί να είναι νόμιμο τέκνο του ζευγαριού που το έφερε στη ζωή.
Υπάρχουν, ωστόσο, τέσσερα είδη αναδοχής: η συγγενική (η οποία αφορά οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση, οπότε μια κοινωνική λειτουργός έρχεται σε επαφή με συγγενείς που θέλουν να πάρουν το παιδί), η μεσοπρόθεσμη (η οποία διαρκεί 2 χρόνια και αφορά οικογένειες που χρειάζονται το συγκεκριμένο διάστημα για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους), η μακροπρόθεσμη (η οποία αφορά παιδιά που δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην οικογένειά τους) και η αναδοχή φιλοξενίας (που αφορά άτομα τα οποία φιλοξενούν τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές ή τα καλοκαίρια κάποιο παιδί συνήθως από εμπόλεμη ζώνη). Είθισται δε να προτιμούνται άτομα κάτω των 55 ετών, παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για τους ανάδοχους γονείς.
Ελληνικός Σύλλογος Ανάδοχων Οικογενειών: τηλ. 210 8218180, 210 8218701, web site www.ngofederation.gr - Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: τηλ. 210 3613848, web site www.redcross.gr.

Εθελοντής/Έθελόντρια
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε το 1997 τη λειτουργία του πρώτου σπιτιού για την φροντίδα παιδιών σε κίνδυνο, με κύριο μέλημα την αποφυγή της ιδρυματοποίησής τους και στόχο την ομαλή και αξιοπρεπή επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Εκεί μεγαλώνουν παιδιά διαφόρων ηλικιών, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καταγωγής, που οι αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές έκριναν αναγκαία την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό περιβάλλον τους, παιδιά που από τους πρώτους μήνες της ζωής τους κακοποιήθηκαν, παραμελήθηκαν, εγκαταλείφθηκαν.
Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, παιδοκόμοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κάθε λεπτό κοντά τους, εξαιρετικά σημαντικός είναι, ωστόσο, και ο ρόλος των εθελοντών οι οποίοι αναλαμβάνουν -με σταθερότητα κι υπευθυνότητα- συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε ένα από τα σπίτια φιλοξενίας, σε όλη την Ελλάδα, έχοντας, ανάλογα με το χρόνο που καθένας μπορεί να διαθέσει, σταθερή παρουσία.
Να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας, οικογενειακής ή οικονομικής κατάστασης για τον υποψήφιο εθελοντή ·αρκεί να έχει συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να αφοσιωθεί ουσιαστικά και έμπρακτα στα παιδιά ενός σπιτιού φιλοξενίας, στα παιδιά που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία ή και ν' αναλάβει ένα μόνο παιδί.
Το Χαμόγελο του Παιδιού: Ζήνωνος Ελεάτου 10, Μαρούσι, τηλ. 210 3306140, 210 3306150, web site www.hamogelo.gr.

Μητέρα SOS
Υπάρχουν πλέον τρία χωριά, στη Βάρη, το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης και τη Θράκη, που αγκαλιάζουν με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο ή δεν μπορούν να μεγαλώσουν κοντά στους δικούς τους... Κάθε Μητέρα SOS, λοιπόν, αναλαμβάνει υπεύθυνα την ανατροφή 5-6 πιτσιρικιών τα οποία φοιτούν σε σχολεία της περιοχής, ενώ η ίδια μένει μαζί τους σ' ένα από τα σύγχρονα προσφέροντάς τους, με τη μόνιμη παρουσία της, σιγουριά και θαλπωρή.
Η Μητέρα SOS, πέρα από το ότι αποτελεί το μητρικό πρότυπο, προσπαθεί για την ενσωμάτωση των παιδιών στην οικογένεια όπου θα βιώσουν την αποδοχή, την ασφάλεια και τη συλλογικότητα, αναλαμβάνει την κάλυψη των πρακτικών, παιδαγωγικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των παιδιών και διασφαλίζει το ζεστό οικογενειακό κλίμα. Η καταλληλότητά της κρίνεται βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας αξιολόγησης, στη διάρκεια της οποίας εκτιμώνται οι διανοητικές, συναισθηματικές και πρακτικές της ικανότητες μέσα στα πλαίσια της εκπαίδευσης και πρακτικής της στο χώρο του Παιδικού Χωριού SOS όπου, ανά τακτά διαστήματα, λειτουργεί Σχολή Μητέρων.
Η απασχόληση σαν Μητέρα SOS, εξασφαλίζει δημιουργική ζωή και συναισθηματική ολοκλήρωση, σεβασμό και κοινωνική αναγνώριση, καθώς και μόνιμη επαγγελματική εξασφάλιση με ικανοποιητικό μισθό, εβδομαδιαίες άδειες και διακοπές το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση να είναι η ενδιαφερόμενη 32-45 ετών, ανεξάρτητη από οικογενειακές υποχρεώσεις, να έχει γραμματικές γνώσεις Λυκείου, καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Παιδικά Χωριά SOS: τηλ. 210 3313661-3, web site: www.sos-villages.gr.
Σημείωση: Μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικά το βιογραφικό σας (μαζί με μια φωτογραφία μεγέθους αστυνομικής ταυτότητας) στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. υπόψη κου Νίκου Καΐτσα,Υπεύθυνου Ανθρώπινου Δυναμικού, με την υποσημείωση «Για τη θέση Μητέρας- Θείας SOS» και το Παιδικό Χωριό για το οποίο ενδιαφέρεστε. Τηλέφωνα επικοινωνίας: (210) 8650111, καθημερινά από τις 10:00 έως τις 15:00.

Νονά-Νονός
Από τα σημαντικότερα προγράμματα της Unicef (www.unicef.gr) είναι ο «Νονός»: επικοινωνώντας με το τηλ. 210 7255555 και καταθέτοντας, στη συνέχεια, 20 € κάθε μήνα, αναλαμβάνετε υπό την προστασία σας ένα παιδί από τον αναπτυσσόμενο κόσμο ή τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη που χρειάζεται την υποστήριξή σας!
Η συμμετοχή, ωστόσο, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αφορά στην υποστήριξη ενός μόνο παιδιού. Η μηνιαία σας συνεισφορά χρηματοδοτεί ουσιαστικές δράσεις της UNICEF που θα σώσουν τη ζωή χιλιάδων παιδιών, όπως ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς και η παροχή γευμάτων σε παιδιά ορφανά από το AIDS, ή ακόμη η εγκατάσταση μιας αντλίας νερού που θα σημαίνει ασφαλές πόσιμο νερό σε μια κοινότητα.
Αντίστοιχο είναι και το πρόγραμμα αναδοχής του διεθνή αναπτυξιακού οργανισμού ActionAid (www.actionaid.gr) όπου, με μοναδική προϋπόθεση την καταβολή 22€ το μήνα (ή αλλιώς 0,72€ τη μέρα), θα λάβετε ένα φάκελο με τη φωτογραφία του παιδιού και τα προσωπικά του στοιχεία, πληροφορίες για την κοινότητα και τη χώρα όπου ζει, καθώς και το ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού της αναδοχής. Καθ' όλη δε τη διάρκεια υποστήριξης θα σας στέλνονται, μεταξύ άλλων, τρεις εκθέσεις από τον υπεύθυνο του προγράμματος στην εν λόγω χώρα και δύο μηνύματα το χρόνο από το ίδιο το παιδί, το οποίο μπορείτε να το επισκεφθείτε ανά πάσα στιγμή!

morethanawoman

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το site morethanawoman.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία σας